Clientii fondurilor de pensii facultative vor incasa pensia de la 60 de ani

Miercuri, 26 August 2009, ora 15:29
1025 citiri
Clientii fondurilor de pensii facultative vor incasa pensia de la 60 de ani

Participantii la pensiile private facultative (pilonul III) vor putea sa incaseze pensia odata cu implinirea vastei de 60 de ani, chiar daca nu au fost patite cel putin 90 de contributii lunare, iar activul personal nu este egal cu suma necesara obtinerii pensiei facultative minime, informeaza NewsIn.

Noul act normativ aprobat miercuri de arbitrul pensiilor private prezinta si modul de utilizare a activului personal net in cazul unui participant care beneficiaza de pensie de invaliditate in conditiile legii privind sistemul public de pensii.

De asemenea, norma se refera si la modul de utilizare a activului personal in cazul clientilor care decedeaza inainte de depunerea cererii pentru obtinerea unei pensii facultative, potrivit unui comunicat al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

In aceste situatii, participantul sau mostenitorul primesc, ca plata unica, suma existenta in contul participantului, pana la adoptarea legii speciale privind organizarea si functionarea sistemului de plata a pensiilor reglementate si supravegheate de CSSPP, se mai arata in comunicat.

Plata reprezinta contravaloarea activului personal net al participantului si se face catre participant sau beneficiar prin virament in cont bancar sau prin mandat postal.

Prezenta norma precizeaza ca efectuarea platii determina incetarea calitatii de participant la fondul de pensii facultative.

Norma privind utilizarea activului personal al participantului la un fond de pensii facultative elaborata in aplicarea legii privind fondurile de pensii facultative, cu modificarile si completarile ulterioare, va fi transmisa spre publicare in Monitorul Oficial.

Proiectul de norma s-a aflat dezbatere publica in perioada 2 iulie - 2 august 2009. 

 


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute



#pensii facultative, # incasari, # sume, # varsta , #stiri BNR