Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Clientii bancilor, bulversati in prima zi de aplicare a noilor norme BNR

Clientii bancilor, bulversati in prima zi de aplicare a noilor norme BNR

Romanii care intentionau sa contracteze un credit imobiliar si au fost ieri la banca pentru a-si depune dosarul pentru a lua imprumutul sau pentru a discuta cu ofiterul de credit au fost instiintati ca nu mai sunt valabile conditiile pe care le stiau. Motivul este intrarea in vigoare a normelor de credit ale Bancii Nationale.In consecinta, toate calculele facute pana ieri de cei care doreau sa-si cumpere o casa prin contractarea unui credit ipotecar s-au naruit ca un sir de piese de domino. Daca pana ieri, acest produs bancar permitea ca avansul pentru achizitia unei case sa fie si de 5%, iar ratele puteau sa ajunga la 40-50% din veniturile solicitantului, noile norme ale BNR reglementeaza ca avansul va fi de cel mult 25%, iar ratele lunare de maximum 35% din veniturile nete.

Bancile iau masuri pentru a anihila normele BNR

Chiar in prima zi in care au inceput sa fie aplicate noile norme ale BNR, doua banci comerciale au anuntat marirea perioadelor de rambursare a creditelor pe care le ofera, ca o masura de contracarare a efectelor normelor BNR.

Astfel, HVB Bank a anuntat marirea perioadei de rambursare cu cate cinci ani (pana la 25 de ani) la creditul imobiliar si la cel pentru nevoi personale acordat cu garantii imobiliare, respectiv cu un an la creditul destinat achizitiei de autoturisme. Concomitent, aceasta institutie a anuntat si dublarea sumei acordate la creditul cu garantiei imobiliare, care a ajuns la 100.000 euro. De asemenea, si Banca Tiriac a anuntat masuri similare, marind perioada de rambusare a creditelor destinate cumpararii de locuinte de la 15 la 25 ani.

De asemenea, a fost majorata si perioada de rambusare a creditului de nevoi personale cu garantii imobiliare pana la 20 de ani, cu cinci ani mai mult decat pana in prezent, iar plafonul maxim de creditare a fost marit cu 20.000 euro, pana la 30.000 euro.

Autor: C. Stegarescu

Gardianul

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 895 ori