Citi: Scaderea rezervelor minime obligatorii reflecta ingrijorarea BNR pentru contractia economiei

Marti, 30 Iunie 2009, ora 17:41
1233 citiri
Citi: Scaderea rezervelor minime obligatorii reflecta ingrijorarea BNR pentru contractia economiei

Scaderea ratelor pentru rezervele minime obligatorii (RMO) de catre BNR reflecta ingrijorarea crescuta a bancii centrale pentru slabiciunile economiei romanesti, considera analistii grupului Citi, care estimeaza contractia cu 6% a PIB-ului in 2009.

De asemenea, analistii de la Citi isi mentin prognoza de scadere a ratei dobanzii de politica monetara pana la 7,25% la finalul anului, in conditiile in care marti banca centrala a decis sa taie dobanda cheie de la 9,5% la 9% pe an.

Ei apreciaza ca principalii factori de risc pentru perspectivele de coborare a dobanzii cheie sunt intreruperea abrupta a corectiei deficitului extern si eventuale presiuni puternice de depreciere a leului.

"Ajustarea brusca a dezechilibrelor externe, cresterea deficitului de productie si diminuarea riscurilor pe termen scurt, datorita programului de finantare de catre FMI si UE, sunt argumente pentru relaxarea politicii monetare", arata analiza publicata marti.

Economistii de la Citi mai subliniaza ca, in continuare, atentia ramane concentrata in sfera fiscala - mai ales pe masurile de reforma structurala - in conditiile in care economia se poate comprima in acest an cu 6%.

Ei mai spun ca prima evaluare a FMI din septembrie constituie un test important pentru Romania.

In privinta inflatiei, analistii de la Citi spun ca aceasta a ajuns la un varf in februarie, de 6,9% raportat la aceeasi luna a anului trecut si ca procesul dezinflationist are perspective pozitive, datorita adancirii deficitului de productie si scaderii preturilor la alimente si marfuri.

"In opinia noastra, inflatia va continua sa se tempereze in 2009, ajungand la un nivel usor peste 5% pana la finalul anului.

Imbunatatirea anticipatiilor inflationiste sustine prognoza de diminuare a inflatiei. In continuare, principalii factori de risc pentru devierea inflatiei de pe aceasta traiectorie sunt derapajele fiscale, pretul petrolului si socurile pe cursul de schimb", se mai arata in analiza Citi.

Consiliul de administratie al bancii centrale a decis, marti, sa reduca dobanda de politica monetara de la 9,5% la 9%, in conformitate cu asteptarile, insa a surprrins piata in ceea ce priveste nivelul rezervelor minime, pe care le-a redus atat la pasivele in lei, cat si la cele in valuta.

Astfel, nivelul rezervelor minime obligatorii pe care bancile trebuie sa le constituie la Banca Nationala a Romaniei scade, incepand cu perioada de constituire 24 iulie-23 august, de la 18% pana la 15% din resursele atrase (pasive) in lei si de la 40% la 35% la cele in valuta.

Reducerea ratelor rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei si valuta elibereaza in piata circa 9 miliarde lei (2,1 miliarde euro), din care aproximativ 4 miliarde lei provin din scaderea RMO la pasivele in moneda nationala, a precizat pentru NewsIn, dupa anuntarea deciziei, Napoleon Pop, membru in Consiliul de Administratie al BNR. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#BNR, # economie, # FMI, # CE, # dobanda , #stiri BNR