Citi isi mentine prognoza de scadere a economiei Romaniei cu 7,1% in 2009

Joi, 03 Septembrie 2009, ora 12:47
1154 citiri
Citi isi mentine prognoza de scadere a economiei Romaniei cu 7,1% in 2009

Schimbarile in ce priveste consumul intern, precum si revenirea mai rapida decat era anticipat a industriei sunt argumentele care-i determina pe analistii Citi sa-si mentina proiectia de scadere a economiei Romaniei cu 7,1% in acest an, potrivit unui raport publicat joi de grup, informeaza NewsIn.

"Schimbarile de consum ar putea sa sustina o revenire in urmatoarele trimestre. In ceea ce priveste productia, cea mai mare supriza provine din revenirea mai rapida decat era anticipat a industriei (...) Desi datele macroeconomice sunt slabe, ne asteptam la intarirea industriei interne, care ar putea sa favorizeze revenirea pe crestere in a doua parte a anului", se arata in raportul Citi.

Potrivit datelor publicate marti de Institutul National de Statistica (INS), activitatea din industrie a crescut in trimestrul al doilea cu 4,5% fata de trimestrul anterior.

Analistii grupului considera ca datele detaliate publicate de INS despre evolutia produsului intern brut in trimestrul al doilea sustin estimarea de scadere a economiei romanesti cu 7,1% in 2009, pe care acestia au facut-o la momentul publicarii primelor estimari privind evolutia economica din trimestrul al doilea.

Raportul mai arata ca datele despre PIB sustin si estimarile grupului despre o o viitoare relaxare a politicii monetare a bancii centrale in perioada urmatoare.

"Ne asteptam ca slaba cerere interna sa ofere incredere bancii centrale. Aceasta, alaturi de pachetul financiar obtinut de la FMI si UE, precum si de ajustarea mai puternica decat fusese estimat a deficitului extern, ar putea incuraja BNR sa relaxeze mai agresiv dobanda cheie in perioada care a ramas pana la finalul anului. Ca urmare, ne asteptam la o taiere de 0,50% in septembrie. Pana la finalul anului, consideram ca BNR va micsora dobanda cheie la 7,25%, de la 8,50% cat este in prezent", se mai arata in raport.

INS a revizuit usor in scadere datele privind contractia economica din trimestrul al doilea al acestui an, la 8,7% fata de perioada similara din 2008, de la -8,8% in estimarea semnal din 13 august. Pentru primul semestru, scaderea economica ramane 7,6%.

Guvernul ia in calcul in prezent o contractie economica de 8,5% pentru intregul an 2009, valoare PIB fiind prognozata la 497,3 miliarde lei (118,4 miliarde euro, la un curs mediu estimat la 4,2 lei/euro).

Dupa publicarea datelor despre evolutia economica din primul trimestru, Citi estima o contractie a PIB-ului Romaniei cu 6% in 2009. 

 

#pib, # contractie, # economie, # citi, # dobanda cheie , #stiri BNR