Citi: Economia Romaniei se va contracta cu 6% in 2009

Marti, 19 Mai 2009, ora 13:37
1616 citiri
Citi: Economia Romaniei se va contracta cu 6% in 2009

Citi si-a revizuit in scadere prognoza privind evolutia economiei Romaniei in acest an, estimand o contractie a PIB cu 6%, fata de 4,3% in ultimul raport, ca urmare a datelor sub asteptari din primul trimestru, arata un raport publicat marti, informeaza NewsIn.

Potrivit datelor preliminare publicate de Institutul de Statistica, economia Romaniei a scazut in primele trei luni din 2009 cu 6,4% fata de acelasi trimestru din 2008, peste asteptarile analistilor.

Analistul Ilker Domec, de la Citi, considera ca reducerea peste asteptari a produsului intern brut (PIB) are ca efect restrangerea deficitului de cont curent, micsorarea incasarilor la bugetul de stat, precum si stimularea bancii centrale in a diminua dobanzile, ce ar putea avea efecte asupra cursului de schimb.

"La prima vedere, cineva ar putea spune ca prima implicatie ar avea efecte pozitive asupra cursului, iar celelalte doua ar avea impact negativ.

Noi credem ca, datorita acordului cu FMI si UE de 20 miliarde euro, leul nu va avea de suferit, cu exceptia situatiei in care apetitul global pentru risc se inrautateste, iar BNR scade in mod drastic dobanda-cheie.

De altfel, noi credem ca BNR va fi prudenta in ce priveste diminuarea agresiva daca observa ca taierea dobanzii ar afecta leul", se mai arata in raport.

Cresterea creditelor neperformante constituie insa, in perspectiva Citi, un factor important de risc.

"Noi subliniem ca o crestere mai accentuata a creditelor neperformante, ce ar putea afecta stabilitatea financiara si increderea investitorilor, reprezinta un factor important de risc. Ca urmare a implicatiilor acestuia asupra monedei, situatia creditelor neperformante ar trebui monitorizata cu atentie", se mai arata in raport.

Analistul Citi, Ilker Domec, a revizuit si estimarea privind deficitul de cont curent al Romaniei din acest an, la 6,5% din PIB, de la 7,4% din PIB in proiectia anterioara, motivand decizia prin evolutia din primul trimestru, ce ar putea continua pe parcursul anului.

Deficitul balantei de plati a Romaniei s-a redus cu 82,1% in primul trimestru al acestui an, la 709 milioane euro, pe fondul comprimarii semnificative a deficitului comercial si nivelului ridicat al excedentului balantei transferurilor curente, potrivit datelor publicate saptamana trecuta de BNR.

In plus, Citi se asteapta ca Fondul Monetar International sa fie "mai intelegator" in cazul aparitiei unor devieri de la tintele de deficit stabilite, daca acestea vor avea la baza scaderea incasarilor bugetare, ca urmare a unei contractii economice mai mari decat se estimase.

Autoritatile romane au convenit cu FMI incadrarea in anumite tinte de deficit pe fiecare trimestru, astfel incat, la finalul lunii decembrie, acesta sa nu depaseasca 24,3 miliarde lei.

Pentru primul trimestru, tinta de deficit a fost de 8,3 miliarde lei, pentru finalul trimestrului doi este de 14,5 miliarde lei, iar pentru sfarsitul celui de-al treilea trimestru - de 18,6 miliarde lei.

Anne-Marie Gulde-Wolf, consilier senior in cadrul departamentului european al Fondului Monetar International, declara sambata, intr-un interviu acordat Reuters, ca FMI este pregatit sa relaxeze conditiile fiscale impuse in cadrul programelor de finantare pentru Romania, Letonia si Ungaria, ca urmare a inrautatirii conditiilor economice.

Insa ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat duminica, pentru NewsIn, ca Romania nu are nici un motiv sa ceara inlesnirea conditiilor fiscale convenite cu FMI si nici sa modifice indicatorii macroeconomici luati in calcul la incheierea acordului de imprumut.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
#bnr, #citi, #dobanda, #economie, #pib, #raport, #romania , #stiri BNR