Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Citi: BNR va reincepe sa relaxeze politica monetara in 2010

Citi: BNR va reincepe sa relaxeze politica monetara in 2010

BNR va incepe din nou sa relaxeze politica monetara in 2010, an in care va reduce dobanda cheie cu 1,25 puncte procentuale, la 6,75%, dupa ce decizia de marti a bancii centrale a fost determinata de temerile privind evolutia cursului de schimb si tensiunile politice, arata un raport al Citi, informeaza NewsIn.

"In conditiile ajustarii externe puternice, a contractiei economice severe, a imbunatatirii semnificative a inflatiei si a perspectivelor inflationiste, ne asteptam la o reducere (a dobanzii cheie, n.r.) cu 50 de puncte de baza (0,5 puncte procentuale) la sedinta de azi. In opinia noatra, decizia bancii centrale demonstreaza ca temerile privind incertitudinile politice si evolutia cursului de schimb au avut o importanta mai mare decat argumentele pentru o noua scadere", arata analistii Citi, in raportul publicat marti.

Cu toate acestea, Citi estimeaza ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) va relua politica de relaxare a politicii monetare si va reduce rata dobaznii cheie cu 1,25 puncte procentuale in 2010, "in concordanta cu asteptarile noastre legate de un mediu politic mai stabil de la inceputul anului viitor si de o apreciere moderata a leului anul viitor".

De asemenea, raportul Citi mentioneaza ca tendinta dezinflationista va continua pana la finalul acestui an, tendinta sustinuta si de contractia economiei, dar si de asteptarile inflationiste.

"Privind in perspectiva, derapajele fiscale, pretul la combustibili si socurile create de cursul de schimb apar ca factori cheie de risc care ar putea duce la devieri de la tendinta dezinflationista dorita", mai arata raportul.

Consiliul de Administratie (CA) al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis marti sa mentina dobanda de politica monetara la 8%, precum si nivelul rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei la 15%, iar la valuta la 30%. 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1065 ori