Citi: BNR va continua sa sustina leul

Miercuri, 14 Octombrie 2009, ora 17:19
1416 citiri
Citi: BNR va continua sa sustina leul

Leul va fi supus unor noi presiuni de depreciere din cauza actualelor schimbari politice, dar banca centrala va continua sa il sustina, dat fiind ca are si rezervele necesare, sustin analistii Citi intr-un raport publicat miercuri.

"Cu toate ca ultimele schimbari de ordin politic ar trebui sa ridice noi presiuni asupra leului, ne asteptam ca BNR sa continue sa fie activa pe piata valutara pentru a preveni o depreciere drastica a leului", se arata in raport.

Analistii Citi au mai adaugat ca, in opinia lor, "chiar si fara banii de la FMI - a caror acordare depinde de cea de-a doua evaluare, BNR pare sa aiba suficiente resurse pentru a stabiliza evolutia leului in urmatoarele luni (circa 3 miliarde euro, daca tinta de active straine nete impusa de FMI este respectata)".

"Dat fiind ca situatia politica e putin probabil sa se imbunatateasca inainte de inceputul anului viitor, e de asteptat ca leul sa ramana sub presiune. Cu toate acestea, dorinta si capacitatea BNR de a apara leul nu ar trebui subestimate, dat fiind nivelul destul de acceptabil al rezervelor bancii centrale", se mai arata in raport.

Dupa caderea guvernului Boc, leul a avut o usoara tendinta de depreciere, de la 4,28-4,29 lei/euro la 4,30 lei/euro, dar cursul nu a reusit sa treaca de acest plafon, unii dealeri considerand ca e posibil sa fi avut loc o interventie a bancii centrale de sprijinire a leului.

Indiferent de componenta pe care o va avea noul guvern si de posibila intarziere a finalizarii celei de-a doua evaluari de catre Fondul Monetar International (FMI), analistii Citi considera ca exista suficient sprijin pentru programul UE-FMI in randul partidelor politice.

"Drept urmare, e de asteptat ca implementarea programului sa fie reluata odata cu numirea unui nou guvern, dupa alegerile prezidentiale", au conchis analistii Citi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio, sub denumirea ULT, destinată iubitorilor de muzică care preferă un bas puternic. Linia include patru produse: ULT Field 1, ULT Field 7, ULT Tower 10...
#citi, #bnr, #leu, #guvern, #boc, #fmi , #stiri BNR