Cinteza: Creditarea a fost franata de problema resurselor, nu de scaderea gradului de indatorare

Vineri, 28 Noiembrie 2008, ora 15:18
905 citiri
Cinteza: Creditarea a fost franata de problema resurselor, nu de scaderea gradului de indatorare

Limitarea activitatii de creditare de catre bancile comerciale nu s-a produs din cauza scaderii gradului maxim de indatorare, problema fiind de fapt sursele de finantare, a spus, astazi, Nicolae Cinteza, director in BNR. El a aratat ca, pe fondul neincrederii din piata romaneasca, dupa asa numitul "atac asupra monedei nationale" din octombrie, cand dobanzile au crescut si pana la 40% pe piata monetara, bancile care dispuneau de lichiditate au preferat sa plaseze bani in strainatate  decat sa imprumute alte banci locale.


"Ingrijorarea bancherilor este alta, nu gradul maxim de indatorare, asa cum sustin. La creditele in lei, scaderea gradului maxim de indatorare dupa noile norme de creditare a populatiei nu depaseste 4 puncte procentuale, iar la euro, pentru clientii cu venituri mari, nu depaseste 6 puncte procentuale. Nu gradul de indatorare este problema, poti sa-l faci si 100%, dar daca n-ai surse (de finantare  n.r.), nu ai rezolvat nimic", a declarat directorul Directiei de Supraveghere din cadrul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Nicolae Cinteza, in cadrul seminarului EU-COFILE, desfasurat la Sinaia.


El a precizat ca, in momentul de fata, exista constructii care nu se vand si ca exista posibilitatea rezilierii unor contracte de credit, daca dezvoltatorul nu reuseste sa prezinte bancii macar precontractele incheiate cu cumparatorii.


Sursele atrase de bancile din Romania la 31 octombrie 2008 de la bancile mama se ridicau la 22,5 miliarde euro, reprezentand aproape 90% din sursele de finantare straine atrase de sistemul bancar romanesc. Alte 2 miliarde euro reprezinta sume atrase de pe pietele externe, 346,5 milioane euro sunt bani de la BERD, 9,9 milioane euro sunt de la BIRD (Banca Mondiala), iar 123 milioane euro sunt de la BEI.