Cinteza(BNR): Sistemul bancar va incheia anul pe plus

Joi, 18 Iunie 2009, ora 15:01
1924 citiri
Cinteza(BNR): Sistemul bancar va incheia anul pe plus

Sistemul bancar va incheia acest an pe profit, considera directorul Directiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, in conditiile in care in luna aprilie bancile romanesti au avut, la nivel agregat, un profit de 20 milioane euro, potrivit Newsin.

"Cred ca sistemul bancar va incheia anul pe plus. Luna aprilie ne-a aratat ca bancile au facut deja primul pas, dar nu trebuie sa sarim in sus de bucurie, pentru ca pasul facut este rezultatul masurii adoptate de BNR (privind noul mod de calcul al provizioanelor, n.r.), de aliniere treptata la standardele internationale de raportare financiara", a spus Cinteza la The Money Channel, caracterizand activitatea bancilor ca una "fructuoasa".

La sfarsitul lunii martie, BNR a adoptat un regulament prin care bancile pot scadea nivelul provizioanelor constituite pentru creditele clasificate in categoria "pierdere", reprezentand restante de peste 90 de zile sau imprumuturi pentru care s-au initiat proceduri judiciare, cu maximum 25% din valoarea garantiilor.

Reprezentantul BNR a afirmat ca, in aprilie, sistemul bancar a inregistrat un profit de 20 milioane euro, dupa ce in primul trimestru din 2009 pierderea bancilor romanesti s-a ridicat la 49-50 milioane euro.

"Caracteristica primului trimestru a fost ca bancile au constituit foarte, foarte multe provizioane ca urmare a politicii de creditare din ultimii doi ani.

In ianuarie si februarie, in special, bancile au avut pierderi, iar martie a fost o luna mai buna, care a diminuat din pierderea de la finalul lui februarie", a mai spus Cinteza.

El a precizat ca, in prezent, BNR analizeaza posibilitatea unei noi relaxari a politicii de provizionare pentru bancile romanesti.

"Este posibil sa facem si al doilea pas si studiem impreuna cu Directia de Reglementare impactul posibil pe care l-ar avea un astfel de al doilea pas, pentru ca eliberarea masiva de provizioane poate induce un risc de lichiditate la nivel de sistem prin crearea de profit si, ca urmare, transferul lichiditatilor din sistemul bancar catre sistemul trezoreriei pe fondul impozitarii profitului. Vrem sa facem acest pas fara sa destabilizam sistemul", a mentionat Cinteza.

Bancile au facut majorari de capital la cererea BNR de 220-230 mil. euro, pana in prezent 

Conform datelor obtinute de NewsIn, BNR a solicitat majorari de capital in cazul a 12 banci din Romania, in urma testelor de stres aplicate la solicitarea Fondului Monetar International (FMI), realizate pe baza datelor din sistemul bancar de la finalul anului trecut.

Pe de alta parte, Cinteza sustine ca exista posibilitatea ca unele banci sa ajunga la o rata de adecvare a capitalului minim de 10% prin restructurarea portofoliului de credite.

"O externalizare face ca activele care prezinta riscuri sa fie inlocuite de cele neriscante, ceea ce ridica solvabilitatea prin diminuarea cerintei de capital", a explicat Cinteza.

Totodata, el a precizat ca, din punctul sau de vedere, riscul major din sistemul bancar romanesc din prezent este riscul de credit.

"Riscul de credit este cel care se si exprima. De altfel, cerinta minima de capital arata importanta acestui risc, iar 89% din cerinta minima de capital e determinata de riscul de credit", a mai spus directorul Directiei de Supraveghere din Banca Nationala a Romaniei (BNR).

In acelasi timp, Cinteza sustine ca BNR poarta saptamanal doua sau trei discutii telefonice cu institutiile de supraveghere din tarile de origine ale actionarilor bancilor romanesti, dar si cu "actionarii a cel putin 2-3 banci".

Cinteza a mai spus ca suma ceruta de BNR pentru majorarile de capital, de 1 miliard euro, este o suma mica, in opinia sa, "datorita masurilor de prudenta aprobate in trecut si chiar a masurilor de prudenta adoptate de banci".

De asemenea, el a mai spus ca nu crede ca sistemul bancar romanesc prezinta un risc de contaminare de la eventualele probleme ale bancilor straine.

Bancile trebuie sa aduca, in urmatoarele luni, capital suplimentar, astfel incat sa aiba o rata a solvabilitatii de peste 10% pe perioada aplicarii programului FMI, de 2 ani.

Banca centrala a stabilit in mod prudential limita minima de solvabilitate la 10%, in conditiile in care nivelul minim reglementat anterior era situat la 8%.

Pentru recapitalizarile solicitate bancilor, BNR ia in calcul un scenariu de baza care aplica prognoze de scadere a economiei cu 4% in 2009 si un curs mediu de aproximativ 4,40 lei/euro in acest an, au declarat surse bancare, pentru NewsIn.

 

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#bancar, #bnr, #capital, #profit, #sistem, #solvabilitate , #stiri BNR