Cinteza (BNR): Asteptam noi majorari de capital la banci grecesti

Miercuri, 09 Decembrie 2009, ora 11:34
1633 citiri
Cinteza (BNR): Asteptam noi majorari de capital la banci grecesti

Unele banci grecesti vor efectua majorari de capital in perioada urmatoare, a declarat miercuri directorul directiei de supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, care a precizat ca toate majorarile efectuate din iunie 2008 la nivel de sistem, cu o singura exceptie, au fost solicitate de banca centrala, informeaza NewsIn.

"In capitalul total, se mentine clasificarea. Astfel, Grecia avea 26,8% in total capital la septembrie 2009, iar Austria 17,1%. Grecia isi va consolida pozitia, deoarece asteptam majorari de capital la banci grecesti", a precizat Cinteza, in cadrul unui seminar financiar-bancar desfasurat la Sinaia si organizat de BNR, Asociatia Bancilor (ARB) si Alpha Bank.

La nivelul intregului sistem bancar, solvabilitatea se plasa la 13,7% dupa primele 9 luni din 2009 fata de 11,9% la final de septembrie 2008.

In plus, Cinteza a subliniat ca majoritatea cresterilor de capital din iunie 2008 pana in prezent au fost solicitate de BNR.

"Tot ce a fost majorare de capital din iunie pana in momentul de fata, cu o singura exceptie pentru care actionarii si-au asumat schimbarea de strategie, toate au fost efectuate ca urmare a unei solicitari scrise sau verbale de la BNR", a spus el.

Totodata, Cinteza, a afirmat ca sistemul bancar ar fi fost pe pierdere dupa primele noua luni din 2009 daca bancile nu ar fi fost scutite de provizionari in valoare de 2,4 miliarde lei prin masura luata de BNR, de a deduce 25% din valoarea colateralului pentru credite cu restante peste 90 zile.

"Profitul realizat de banci la septembrie a fost rezultatul deducerii a 25% din valoarea colateralului in cazul creditelor cu intarzieri la plata de peste 90 zile. Sumele neprovizionate datorita acestei masuri au fost de 2,4 miliarde lei. Daca nu luam aceasta masura sistemul ar fi fost in pierdere. Abia in octombrie vedem o usoara revenire".

Astfel, potrivit regulamentului BNR, bancile pot scadea nivelul provizioanelor constituite pentru creditele clasificate in categoria "pierdere", reprezentand restante de peste 90 de zile sau imprumuturi pentru care s-au initiat proceduri judiciare, cu maximum 25% din valoarea garantiilor.

Profitul bancilor din Romania a fost in primele noua luni din acest an de 680 milioane lei, fata de 3,6 miliarde lei in intervalul similar al anului trecut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
#banci, #bnr, #capital, #cinteza, #majorare, #provizioane , #stiri BNR