Ce se intampla cu bancile grecesti daca Grecia da faliment?

Sambata, 09 Iulie 2011, ora 22:56
2971 citiri
Ce se intampla cu bancile grecesti daca Grecia da faliment?

Viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Bogdan Olteanu, a declarat sambata, la Realitatea TV, ca bancile cu capital grecesc din Romania sunt atent monitorizate si sunt mai bine capitalizate decat media bancilor din sistem.

"In ceea ce priveste bancile din Romania cu capital grecesc, pe le monitorizam indeaproape, sunt mai bine capitalizate decat media bancilor din Romania, care oricum sunt semnificativ mai bine capitalizate decat bancile din Europa", a spus Olteanu in cadrul emisiunii "3X3" .

Intrebat ce s-ar intampla cu filiala din Romania a unei banci din Grecia daca aceasta ar intra in faliment, Olteanu a spus ca BNR are planuri pentru toate ipotezele posibile.

"Noi avem planuri pentru toate ipotezele posibile. Fie ca sunt cu capital grecesc sau de alt fel, bancile pot obtine oricand lichiditate de la BNR, aceasta fiind si una din functiile bancii centrale, de imprumutator de ultima instanta.

De asemenea, exista planul, potrivit unei legislatii moderne, prin care sa poti administra situatii din acestea de criza: fie transferand banca catre un alt actionar, fie inchizand-o intr-un mod ordonat si preluand sau transferand depozitele. Nu ne asteptam insa sa se intample asa ceva", a mai spus Olteanu.

In ceea ce priveste cresterea preturilor, el a declarat ca o buna parte din inflatia de care se vorbeste acum a fost determinata de o masura administrativa, respectiv majorarea TVA in urma cu un an. Viceguvernatorul BNR a mai spus ca, incepand de luna viitoare, inflatia va fi semnificativ mai mica fata de aceasta luna.

Olteanu a explicat ca inflatia raporteaza preturile din iunie 2011 la preturile din luna iunie a anului trecut, cand TVA era 19%.

Astfel, in luna iulie a anului trecut, TVA era 24%, prin urmare inflatia de luna viitoare se raporteaza la acelasi nivel al TVA.

"Aceasta majorare a TVA inceteaza sa isi produca efectele de prima runda. Mai exista, si aici este competenta Bancii Nationale sa se ocupe de efectele de runda a doua sau efectele psihologice, efecte date din faptul ca oamenii vad ca alte preturi cresc, atunci le cresc si ei pe ale lor. Am incercat in acest ciclu de un an sa le tinem sub control", a mai adaugat Olteanu. 

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
#grecia, #criza, #faliment grecia, #tva, #inflatie, #bogdan olteanu , #stiri BNR