Cat de realista este adoptarea euro in 2015

Marti, 19 Februarie 2013, ora 11:20
1130 citiri
Cat de realista este adoptarea euro in 2015

Adoptarea monedei euro va trebui sa tina seama de criterii nominale si indicatorii masurati de Banca Nationala, a declarat, marti, intr-o conferinta de specialitate, Bogdan Olteanu, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

"Suntem (BNR, n.r.) detinatorii unei baze bogate de resurse statistice. Esential pentru a derula politici de calitate este sa ai date de calitate la dispozitie. E bine sa cunoastem functionarea statisticii din Banca Nationala pentru ca de aici pornesc indicatorii care fac referire la parcursul Romaniei. In ceea ce priveste calendarul adoptarii monedei euro, acesta se bazeaza pe criterii nominale, printre altele si pe baza indicatorilor masurati de Banca Nationala", a afirmat Olteanu.

La inceputul lunii decembrie a anului trecut, Bogdan Olteanu afirma ca dupa stabilizarea situatiei politice, respectiv ulterior alegerilor parlamentare, este de asteptat ca mediul politic sa ia o decizie referitoare la calendarul trecerii la moneda europeana.

Potrivit acestuia, Romania are nevoie de o schimbare psihologica pentru a accepta pe scara larga, in masa, in intreaga economie, finantarea in moneda nationala.

La randul sau, economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, declara, in octombrie 2012, ca aderarea la moneda europeana in 2015 este dificil de mentinut, pentru ca ar fi nevoie sa fie indeplinite cumulativ trei conditii: intrarea in ERM 2 /European Exchange Rate Mechanism, n.r./ in ianuarie 2013, sa se ia in considerare doar perioada minima de ERM 2, de doi ani, si Banca Centrala si Comisia Europeana sa accepte faptul ca adoptarea euro pentru Romania sa nu aiba loc la 1 ianuarie 2015, ci la jumatatea acelui an.

"Aceste conditii sunt extrem de dificil de realizat. Problema reala nu sunt criteriile de convergenta nominala, ci cele de convergenta reala", explica Lazea, in urma cu peste o luna.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#adoptare euro romania, #Bogdan Olteanu adoptare euro , #stiri BNR