Cardurile ne scutesc de stresul calcularii restului in lei noi

Joi, 30 Iunie 2005, ora 22:53
847 citiri

Circulatia in paralel vreme de 18 luni a leului nou si leului vechi ar putea aduce o crestere sensibila a volumului de tranzactii pe carduri la comercianti, crestere estimata de bancheri intre 5 si 10%. Un argument il reprezinta evolutia platilor pe carduri o data cu trecerea la euro, cand s-a inregistrat un salt de aproximativ zece procente.Situatia nu e insa aceeasi, dat fiind faptul ca in Romania comerciantii sunt inca retinuti in a promova pe masura platile pe card, numarul acestora nedepasind in prezent 17.000, cifra mai mult decat modesta pentru a vorbi de o evolutie spectaculoasa in viitor in aceasta privinta.

"Este o oportunitate pentru banci, detinatorii de carduri si comercianti faptul ca un an si jumatate platile se vor face in lei noi si lei vechi. Acest tip de tranzactie la comerciant va usura situatia cumparatorului, care nu va mai sta sa calculeze restul in RON si ROL. Pentru cumparator va fi mai sigura si mai eficienta aceasta modalitate de plata. La randul lor, comerciantii nu vor mai avea nevoie de doua tipuri de casete de inmagazinat lei noi si vechi, de a apela la masini de numarat, iar transportul numerarului este astfel eliminat", considera Catalin Cretu, director regional pentru Romania si Bulgaria al Visa International CEMEA.

In ceea ce priveste nivelul cresterii platilor pe card in perioada ce vine, parerile bancherilor si analistilor sunt ceva mai nuantate. "Nu cred ca vom inregistra cresterea din Uniunea Europeana o data cu trecerea la euro. Dupa zece ani de la semnarea primului contract pentru plata pe card la comerciant abia avem aproximativ 17.000 de locatii acceptante, ceea ce e foarte putin. Drept urmare, estimez o crestere a platilor pe card la comerciant de 2-3%", prognozeaza Sergiu Cone, director asociat No Cash.

La nivelul BNR nu exista la ora actuala nici o estimare vizavi de trendul platilor pe carduri in locatiile comerciale pentru urmatoarele 18 luni, dar "cu siguranta vom asista la o crestere, cardul fiind modalitatea cea mai sigura de a nu inregistra riscuri operationale, de a nu fi pacaliti la rest", afirma Mugur Stet, purtatorul de cuvant al bancii centrale.

Autor: Coralia POPESCU

Adevarul

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...