Capital Economics: economia Romaniei "merge cu doua viteze, pe teren accidentat"

Luni, 11 Aprilie 2011, ora 12:37
1531 citiri
Capital Economics: economia Romaniei "merge cu doua viteze, pe teren accidentat"

Relansarea economica a Romaniei va continua sa mearga "in doua viteze, pe teren accidentat", productia industriala fiind sustinuta de cererea la export, in timp ce consumul intern va ramane slab, pe fondul politicii fiscale restrictive, potrivit unei analize a Capital Economics, precizeaza Mediafax.

Analistii institutului britanic anticipeaza ca BNR va mentine dobanda de politica monetara in acest an, optand sa reduca inflatia prin sustinerea leului, care va scadea costul importurilor. Astfel de masuri vor fi insa de scurta durata, deoarece ar afecta competitivitatea exporturilor.

In acest context, cursul va suferi o corectie pana la sfarsitul anului, in sensul deprecierii leului.

Datele privind vanzarile industriale sugereaza ca firmele si companiile continua sa reduca inventarul acumulat, care ar putea fi epuizat in curand, sustinand cresterea productiei in urmatoarele 6-9 luni, se spune in raport.

Totusi, vanzarea acestei productii pe plan local s-ar putea dovedi problematica, noteaza analistii.

"Consumatorii din Romania continua sa fie cei mai pesimisti din UE potrivit indicatorului de incredere din raportul Eurostat pe luna martie. Acest pesimism continua sa fie reflectat de volumele pe retail", se arata in studiu.

Ameliorarea ritmului de scadere a vanzarilor cu amanuntul, de la 7,2% in ianuarie la 4,8% in februarie, fata de perioadele respective din 2010, dar si o usoara ameliorare a indicatorului increderii consumatorilor, sugereaza ca retailul ar putea incepe sa creasca in urmatoarele 12 luni.

"Cu toate acestea, cererea interna pare ca va ramane foarte atenuata. Politica fiscala va ramane restrictiva, cu noi masuri de austeritate, inclusiv o noua reducere a numarului de angajati din sectorul public si taieri de compensatii financiare. Reforma sistemului de pensi (care va conduce efectiv la plati mai reduse catre pensionari) va creste economiile preventive ale gospodariilor, afectand cererea de consum.

In acelasi timp, cresterea creditelor neperformante va accentua reticenta bancilor de a acorda imprumuturi consumatorilor si firmelor", potrivit Capital Economics.

Pe de alta parte, conditiile de lichiditate "raman benigne", iar rezervele de capital sunt semnificativ peste limitele impuse de FMI, ceea ce ar trebui sa permita bancilor sa inceapa din nou sa crediteze odata ce economia isi revine, noteaza analistii.

Pe fondul cererii interne slabe, este improbabil ca banca centrala sa "omoare" orice urma de revenire economica prin cresterea agresiva a dobanzilor pentru a reduce inflatia, propulsata in principal de preturile mai mari la alimente si carburanti.

"Tinand cont de fragilitatea economiei, anticipam ca dobanzile vor fi mentinute in acest an, dar BNR va incerca sa impinga leul in sus in urmatoarele luni pentru a reduce inflatia la import. Ar putea chiar sa intervina pe pietele valutare pentru a sustine moneda, pe termen scurt", anticipeaza Capital Economics.

Consolidarea leului nu va fi de lunga durata, in primul rand pentru ca presiunile inflationiste vor inceta in 2012 si, in al doilea rand, pentu ca aprecierea reala a monedei va afecta competivitatea exporturilor intr-o perioada in care cresterea economica depinde in cea mai mare masura de aceasta componenta.

In al treilea rand, efectele de "revarsare" provocate de criza datoriilor de stat din zona euro vor pune presiune pe Romania, odata ce costul riscului creste la nivel global.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
#capital economics, #economie, #consum intern, #productie industriala , #stiri BNR