BNR vrea sa creasca rezervele valutare pana in 2011

Joi, 26 Martie 2009, ora 13:42
1760 citiri
BNR vrea sa creasca rezervele valutare pana in 2011

BNR urmareste stabilizarea si usoara crestere a rezervelor valutare ale Romaniei pana in 2011, respectiv pe masura ce intra sumele din angajamentul extern de imprumut, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Nu va imaginati ca daca anul acesta intra 8 miliarde euro de la FMI si banii de la Comisia Europeana, care ajung in trezorerie, (...) atunci rezerva valutara creste cu 11 miliarde euro, pentru ca nu va fi asa. Prin angajamentul de finantare, urmarim stabilizarea si usoara crestere a rezervei pana in 2011", a precizat guvernatorul.

El a explicat ca fondurile imprumutate de la CE si trase anul acesta, estimate la 2,5 miliarde euro, ajung in trezorerie, avand ca destinatie finantarea deficitului bugetar, dar in final intra in piata.

In consecinta, si pentru aceasta suma "contrapartida ar ajunge tot in rezerva", deoarece BNR ar cumpara valuta, prin operatiuni de tip swap.

Mugur Isarescu a adaugat ca ar fi intelept ca BNR sa nu includa pasivele pe termen lung la calculul RMO

Pasivele bancilor includ sursele atrase de acestea prin depozite de la clienti sau alte tipuri de finantari, ce pot fi folosite pentru acordarea de credite - ce intra in activele bancii.

"In acest fel, ajutam si finantarea pe termen lung, ce va sustine creditarea, si reducem disconfortul bancilor sa aiba pasive pe termen scurt", a spus guvernatorul

El a precizat, totodata, ca printr-o astfel de modificare a bazei de calcul a rezervelor minime obligatorii, s-ar reduce nivelul acestora. In aceste conditii, rezervele minime ar putea chiar sa ramana la nivelul de 40%, la valute.

"Chiar daca ramanem la 40% (din pasivele in valuta n.r.), dar excludem liniile de finantare pe termen lung, tot vorbim de o reducere foarte mare", a mai spus Isarescu.

In prezent, rezervele minime obligatorii percepute de BNR bancilor comerciale sunt de 18% din pasivele din lei si de 40% din cele in valuta, cel mai mare nivel din UE si unul din cele mai ridicate din lume. Rezervele minime obligatorii la pasivele in valuta ale bancilor sunt incluse in rezervele internationale ale Romaniei, administrate de BNR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Pierderi colosale de 38.000 de miliarde de dolari: Care este cauza
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Pierderi colosale de 38.000 de miliarde de dolari: Care este cauza
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#bnr, #ce, #deficit, #isarescu, #rezerve , #stiri BNR