BNR vrea sa afle de la notari preturile reale din piata imobiliara romaneasca

Marti, 08 Aprilie 2008, ora 13:33
1590 citiri
BNR vrea sa afle de la notari preturile reale din piata imobiliara romaneasca

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a declarat ca ar putea avea o intrevedere cu reprezentantii asociatiei notarilor saptamana viitoare, pentru a incepe discutiile cu privire la obtinerea unor date statistice pertinente despre piata imobiliara romaneasca."Suntem inca in stadiul de abordare statistica. Nu suntem multumiti de datele statistice. O sa ne intalnim probabil saptamana viitoare cu asociatia notarilor la banca centrala sa vedem primul element pentru a face o abordare, pentru a tine cont de preturile pietei imobiliare, sa ai date statistice fundamentate care sa reflecte realitatea", a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.


In prezent, Institutul National de Statistica (INS) nu ofera date despre preturile de pe piata imobiliara romaneasca, care au crescut cu aproape 400% in zona capitalei din 2003 pana la finalul anului trecut si cu aproape 200% in restul tarii, potrivit estimarilor anilistilor imobiliari, ca efect al cererii mari de locuinte acoperite insuficient de oferta disponibila.


Cererea de locuinte a sporit si cererea de credite imobiliare si ipotecare, ca urmare a cresterii veniturilor salariale si a scaderii dobanzilor bancare, in urma temperarii inflatiei.