BNR: Vom iesi din criza, in maximum un an, dupa statele puternice

Miercuri, 23 Septembrie 2009, ora 11:19
1260 citiri
BNR: Vom iesi din criza, in maximum un an, dupa statele puternice

Romania a intrat in criza cu o intarziere de un an - un an si jumatate si isi va relua cresterea tot cu un decalaj fata de statele puternice, dar nu mai mult de 8-12 luni, a declarat, miercuri, consilierul guvernatorului BNR Lucian Croitoru.

"Asa cum criza a venit pe patru canale, respectiv comertul, increderea, cursul de schimb, dar si finantarea, tot asa cred ca acestea vor actiona simetric la revigorare", a explicat, intr-o conferinta de presa, Croitoru, informeaza Mediafax.

Pe de alta parte, el nu este sigur in ce masura factorii ciclici care au provocat criza au redus deficitele la niveluri sustenabile.

"Prima lectie este ca nu capitalismul este de vina pentru criza, ci cei care il administreaza, respectiv politicienii, bancile centrale si supraveghetorii", a adaugat el.

Consilierul guvernatorului este de parere ca aplicarea unei "politici keynesiste", care prevede o implicare mai puterica a statului in economie, este un pas in directia gresita.

Lucian Croitoru a aratat ca recurgerea la masuri keynesiste conduce la pierderea increderii, asa cum s-a intamplat dupa Al Doilea Razboi Mondial, dar si la o inflatie mai mare, precum in anii '70.

Croitoru a amintit ca prosperitatea economiei din ultimele trei decenii s-a datorat pietelor libere.

Potrivit acestuia, este in natura umana ca oamenii sa se comporte irational in perioadele de boom al economiei, ca si cum cresterea ar dura la nesfarsit.

"Concluzia este ca va fi o noua criza, pentru ca este in natura umana sa se creada ca perioadele prospere nu se incheie niciodata", a mai spus Croitoru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bnr, #coritoru, #criza , #stiri BNR