Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BNR va vinde pe piata interbancara obligatiuni emise de bancile straine

BNR va vinde pe piata interbancara obligatiuni emise de bancile straine

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a avizat ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa vanda pe piata interbancara obligatiuni emise de bancile straine, pe care le are in portofoliu, daca bondurile respective sunt listate la Bursa si inregistrate la Depozitarul Central.

Potrivit avizului CNVM, publicat vineri, "prevederile se aplica in situatia in care reglementarile BNR incidente stabilesc utilizarea obligatiunilor ca active eligibile pentru operatiunile de politica monetara si pentru facilitatile de creditare ale bancii centrale".

Totodata, actul aprobat de CNVM prevede ca entitatile, care cumpara de la BNR respectivele obligatiuni, sa fie inregistrate ca intermediari in registrul CNVM si sa aiba inclusa in obiectul de activitate executarea ordinelor in numele clientilor si/sau sa poata tranzactiona pe cont propriu.


De asemenea, intermediarii mentionati trebuie sa intocmeasca si sa trimita, cel tarziu a doua zi, catre CNVM, rapoarte privind tranzactiile de cumparare incheiate pe piata interbancara, care sa contina si confirmarea ca BNR este contrapartea tranzactiilor.


"In cazul in care obligatiunile emise de institutiile financiare internationale, subiect al raportarii CNVM, se tranzactioneaza si in cadrul altei piete relevante in termeni de lichiditate pentru respectivele obligatiuni, intermediarii mentionati au obligatia de a transmite informatiile respective si autoritatii competente care supravegheaza respectiva piata, in conformitate cu legislatia comunitara aplicabila", se mai arata in avizul arbitrului pietei de capital.


In prezent, la Bursa de Valori Bucuresti sunt listate emisiunile de obligatiuni a trei banci straine, printre care se numara Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (EBRD19), Banca Europeana de Investitii (EIB14) si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (IBRD09).


 Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2079 ori
Citeste mai multe desprebnr cnvm obligatiuni listare bvb