BNR va publica zilnic ratele de referinta pentru titluri de stat

Vineri, 07 Ianuarie 2011, ora 17:02
1025 citiri
BNR va publica zilnic ratele de referinta pentru titluri de stat

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va publica zilnic, din 10 ianuarie, ratele de referinta (fixing) pentru titluri de stat, indicatori calculati in conformitate cu regulile privind stabilirea ratelor de referinta pentru titluri de stat elaborate de ACI Romania - Asociatia Pietelor Financiare, informeaza NewsIn.

"Aceste reguli, aprobate de catre BNR in calitate de autoritate de reglementare, vizeaza in principal imbunatatirea functionarii pietei secundare a titlurilor de stat atat prin prisma lichiditatii, cat si a transparentei", se arata intr-un comunicat.

Cadrul tehnic de desfasurare a procesului de fixing este asigurat de Thomson Reuters Romania, iar ratele de referinta pentru titluri de stat vor fi publicate pe pagina de internet a BNR.

Principalele prevederi ale acestor reguli se refera la selectarea participantilor la fixing, un numar de 10 institutii de credit, din randul dealerilor primari, potrivit criteriilor de performanta privind activitatea pe piata secundara si dimensiunea portofoliilor proprii de titluri de stat si la faptul ca lista participantilor va fi publica, iar cotatiile afisate de catre acestia vor fi disponibile in paginile ROBMKF2 - ROBMKF3 din sistemul Reuters.

De asemenea, BNR precizeaza ca ratele de referinta "bid" si "offer" sunt stabilite pentru titlurile de stat emise sau redeschise intr-o perioada de cel mult 3 luni anterioare, pentru scadente de 6 si 12 luni in cazul certificatelor de trezorerie si respectiv, pentru maturitati initiale de 3, 5 si 10 ani in cazul obligatiunilor de stat de tip benchmark.

La calculul ratelor de referinta (fixing) pentru titluri de stat se vor utiliza cotatiile participantilor, afisate intr-un interval de 15 minute inainte de ora 12:00 (ora Romaniei).

Calculul ratelor de referinta este efectuat de Thomson Reuters Romania, in mod automat, ca medie ponderata a cotatiilor "bid" si "offer" pentru fiecare scadenta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bnr, #rate, #referinta, #titluri stat , #stiri BNR