BNR va mentine, miercuri, rata de politica monetara la 10% dobanzii

Luni, 04 Mai 2009, ora 15:12
2461 citiri
BNR va mentine, miercuri, rata de politica monetara la 10% dobanzii

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va mentine rata dobanzii de politica monetara la nivelul actual de 10%, considera majoritatea analistilor intervievati de MEDIAFAX, desi nu exclud o reducere cu 0,25 puncte procentuale, care nu ar influenta, insa, foarte mult piata.

Consiliului de Administratie al BNR se va intruni, miercuri, 6 mai, in cea de-a patra sedinta de politica monetara din acest an. Atat economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, cat si economistul sef al BCR, Lucian Anghel, se asteapta ca BNR sa mentina nivelul actual al ratei dobanzii de politica monetara.

"Cred ca vor face o pauza (BNR - n.r.). Vor alege mai degraba injectii de lichiditate pentru a aduce dobanzile din piata mai aproape de dobanda de politica monetara", a spus Dumitru.

Analistul a explicat ca rata dobanzii ROBOR (la depozitele plasate de banci - n.r.) a scazut dupa acordul cu FMI cu aproximativ patru puncte procentuale, de la 16% la 12%, astfel ca nu este necesara, pentru moment, o reducere a ratei dobanzii de politica monetara.

"Mai degraba faci in continuare un reglaj fin de lichiditate pentru a reduce dobanzile din piata. In acest moment, BNR face injectii de lichiditate", a mai spus Dumitru.

Economistul sef al BCR nu anticipeaza nici el la o scadere a ratei dobanzii de politica monetara, desi nu exclude o decizie "in pasi marunti", respectiv o reducere cu 0,25 de puncte procentuale.

Anghel spune ca o astfel de masura nu va influenta foarte mult piata. "Este nevoie in ecomia romaneasca de un nivel al dobanzii de politica monetara mai redus, dar trebuie vazut cum se poate realiza fara a afecta cursul. Trebuie sa iti atingi si obiectivele negociate cu FMI.

Mult mai important, insa, este cum va controla BNR lichiditatea in lei mentinand un echilibru al cursului", a spus Anghel. Pe de alta parte, economistul ING Bank Romania Nicolaie Chidesciuc crede ca dobanda va fi redusa cu 0,25 puncte procentuale, la 9,75%.

"Cred ca va fi o scadere a dobanzii de 0,25 puncte, pentru ca mi se pare ca au fost destule semnale ca economia se afla intr-o faza de contractie pronuntata, care va continua.

BNR trebuie sa reactioneze. Trebuie luate masuri acum pentru a vedea efecte catre finalul anului, deoarece politica monetara actioneaza cu intarziere (...) Vom vedea efectul maxim al politicilor monetare intr-un an, un an si jumatate", a afirmat Chidesciuc.

El admite, insa, ca aceasta reducere nu va fi suficienta pentru relansarea creditarii, amintind ca si inflatia se afla la un nivel ridicat. "Nu e de ajuns, dar cand inflatia e destul de ridicata, lucrurile se complica.

Ai rate mari de inflatie, care trebuie controlate cu rate mari de dobanda, dar pe de alta parte mai ai si recesiune", a spus Chidesciuc. Analistul crede ca este nevoie de o reducere a ratei rezervelor minime obligatorii la depozitele in lei constituite de banci la BNR.

Dobanda de politica monetara a fost de 10,25% pe an pana in ianuarie, iar BNR a decis la inceputul lunii februarie sa opereze o prima scadere, cu 0,25 puncte. In sedinta de la sfarsitul lunii martie, BNR a mentinut la 10% rata dobanzii de politica monetara si ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta, dar a exclus pasivele in valuta cu scadente reziduale de peste doi ani din calculul rezervei minime.

Pentru pasivele lei, bancile comerciale sunt obligate sa constituie la BNR o rezerva de 18% din totalul sumelor atrase, iar in cazul resurselor in valuta rata este de 40%. Rata anuala a inflatiei din fiecare trimestru va fi un criteriu de performanta in acordul cu FMI, iar depasirea cu doua puncte procentuale a nivelului central stabilit va necesita adoptarea de masuri, ca obligatie de continuare a programului.

Tinta indicativa pentru 2009 a fost fixata la 4,5% plus/minus un punct procentual. Prin intelegerea cu FMI au fost stabilite criterii de performanta pentru lunile iunie si septembrie 2009, cand rata anuala a inflatiei ar trebui sa se incadreze intr-un interval de plus/minus un punct procentual fata de nivelul central stabilit la 6,4%, respectiv 5,7%.

BNR a fixat pentru 2009 o tinta de inflatie de 3,5%, cu un interval de variatie de un punct procentual, si prognozeaza ca indicatorul se va plasa la 4,5% in luna decembrie. 

#bnr, #creditare, #dobanda, #fmi , #stiri BNR