BNR va mentine dobanda de politica monetara la 6,25%

Luni, 28 Iunie 2010, ora 14:39
1136 citiri
BNR va mentine dobanda de politica monetara la 6,25%

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei va mentine miercuri dobanda de politica monetara la 6,25%, intrucat continuarea relaxarii politicii monetare nu mai este posibila din cauza presiunilor inflationiste generate de majorarea TVA la 24%, considera majoritatea analistilor citati de Mediafax.

Banca centrala a scazut de la inceputul acestui an dobanda in fiecare dintre cele patru sedinte de politica monetara, de la 8% la minimul istoric de 6,25%, si a mentinut ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si valuta la 15% si, respectiv, 25%.

Asfel, BNR a continuat si in acest an relaxarea politicii monetare, proces inceput in 2009, cand a redus dobanda cu 2,25 puncte procentuale si ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si valuta ale institutiilor de credit.

Analistii anticipeaza mentinerea ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si valuta, dar si-au schimbat opiniile privind evolutia dobanzii de politica monetara in acest an.

Economistul-sef al BRD, Florian Libocor, este singurul analist care estimeaza ca banca centrala va mai cobora miercuri dobanda cu 0,25 puncte, la 6%, si o va mentine la acest nivel pentru restul anului.

"Am avut in vedere posibilitatea ca rata de politica monetara sa scada sub 6% la finalul acestui an.

Decizia de majorare a TVA anuleaza, cel putin teoretic, acest scenariu.

Astfel, probabil ca se va proceda la o singura reducere, acum (miercuri -n.r.), de 25 puncte de baza", a spus Libocor.

El a mentionat ca in cazul BNR obiectivul este asigurarea stabilitatii preturilor, iar instrumentele principale sunt rata de dobanda si cursul de schimb.

Mai mult, el anticipeaza ca mixul de politici economice se va rechilibra in Romania, iar masurile fiscale vor fi acompaniate corespunzator de deciziile de politica monetara, atfel incat sa se obtina stabilitatea preturilor.

"Politica monetara nu va sustine o politica fiscala neadecvata, ci o va corecta", a precizat Libocor.

Economistii-sefi de la BCR, ING Bank Romania si UniCredit Tiriac Bank anticipeaza ca BNR va mentine miercuri dobanda de politica monetara la 6,25% si considera ca nu mai exista sanse ca tinta de inflatie stabilita pentru acest an, de 3,5% cu un interval de variatie de plus/minus un punct procentual sa fie atinsa.

"Miercuri este o alta decizie foarte foarte dificila pentru BNR.

Daca nu ar fi fost aceasta majorare de TVA as fi anticipat o scadere a dobanzii de politica cu 0,25 puncte procentuale, ultima din acest an.

Decizia de majorare a TVA schimba lucrurile si in niciun caz nu cred ca se va mai pune problema reducerii dobanzii, ci a mentinerii", a declarat economistul-sef al BCR, Lucian Anghel.

El a explicat ca majorarea semnificativa a inflatiei va fi urmarea majorarii TVA, nu a unui exces de cerere, si de aceea nu considera ca va fi necesar ca BNR sa-si mentina un buffer intre politica monetara si inflatie, care a fost de circa 2 puncte pana in prezent.

"In plus, peste 12 luni acest impact asupra inflatiei ca urmare a majorarii TVA se va disipa.

Astfel, nu as vedea necesara majorarea dobanzii de politica monetara", a spus economistul-sef al BCR.

El considera ca atingerea tintei de inflatie fixata de banca centrala pentru acest an este exclusa, dar ca perspectivele pentru 2011 sunt mai bune, fiind posibila incadrarea majorarii preturilor de consum in intervalul urmarit de BNR.

Mai mult, economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank, Rozalia Pal, considera ca dobanda de politica monetara va fi mentinuta la 6,25% pana la finele acestui an.

"Ca urmare a noilor masuri, este exclusa vreo noua reducere a dobanzii cheie in acest an.

In continuare, pe fondul amplificarii inflatiei, va exista probabil o neconcordanta intre rata reala si cea nominala de dobanda.

Cu toate ca ar exista argumente, nu cred ca BNR va aplica vreo crestere a dobanzii cheie, intrucat trebuie sa mentina coerenta politicii monetare pe termen lung", a spus Pal.

Ea a mentionat ca pe parcursul anului 2011 inflatia va reincepe sa scada, pe fondul efectului de baza si scaderii cererii interne, in conditiile in care consumul va fi puternic afectat.

De asemenea, economistul-sef al ING Bank Romania, Nicolaie Chidesciuc, crede ca este posibil sa se fi ajuns la finalul ciclului de relaxare a politicii monetare.

"Se poate considera ca este inceputul unei noi perioade de politica monetara.

Probabil am ajuns la sfarsitul ciclului de relaxare.

Ramane de vazut daca va urma o perioada de stagnare urmata de cresteri sau doar o perioada de stagnare", a afirmat Chidesciuc.

El anticipeaza o reluare a creditarii, adica a cererii de imprumuturi si un ritm sustinut de crestere, undeva abia pe parcursul anului 2012.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bnr, #dobanda, #monetara, #politica , #stiri BNR