BNR va elibera circa 800 milioane euro din rezervele bancilor

Joi, 21 Mai 2009, ora 15:18
1357 citiri
BNR va elibera circa 800 milioane euro din rezervele bancilor

Suma eliberata din rezervele minime obligatorii in urma excluderii din baza de calcul a pasivelor in valuta cu scadenta peste doi ani este de aproximativ 800 milioane euro, a spus joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, potrivit Newsin.

"Daca am calcula static, la nivelul de acum al stocului, suma este de pana intr-un miliard (euro), aproximativ 800 de milioane (euro)", a spus Isarescu, la Forumul Financiar Central si Sud-Est European.

El se asteapta ca bancile sa profite de aceasta masura, in conditiile in care "deja si-au schimbat expunerile".

Consiliul de administratie al BNR a decis, in 31 martie, sa reduca la zero rezervele minime obligatorii impuse bancilor pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala de peste doi ani incepand cu perioada de constituire 24 mai-23 iunie.

In 1 aprilie, imediat dupa decizia BNR, consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, a declarat, pentru NewsIn, ca scaderea la zero a rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala de peste doi ani va elibera in piata o suma sub un miliard de euro.

"Suma este de ordinul sutelor de milioane de euro, sub un miliard de euro, in conditiile in care pasivele in valuta cu scadenta reziduala de peste doi ani sunt pana in 2 miliarde (euro)", a spus Croitoru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#isarescu, #pasive, #reducere, #rmo, #valoare, #valuta , #stiri BNR