BNR va discuta cu FMI daca inflatia sare de 7,4%

Joi, 11 Iunie 2009, ora 09:10
1420 citiri
BNR va discuta cu FMI daca inflatia sare de 7,4%

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va trebui sa se consulte cu echipa Fondului Monetar International (FMI) daca rata inflatiei va fi mai mare de 7,4% sau mai mica de 4,4% la finalul acestei luni, potrivit memorandumului tehnic semnat intre Romania si FMI pentru finantare externa, precizeaza NewsIn.

FMI a stabilit o serie de puncte centrale pentru sfarsitul fiecarui trimestru si cate doua limite superioare si doua limite inferioare, pentru fiecare astfel de punct. Limitele se impart la randul lor in limite 'exterioare' si limite 'interioare'.

"Daca rata anuala a inflatiei se va situa in afara intervalelor 'exterioare' specificate, autoritatile vor trebui sa se consulte cu Fondul asupra rezultatelor politicilor pe care si le-au propus inainte sa mai ceara noi finantari din cadrul programului.

In plus, BNR va purta discutii cu echipa FMI daca se va observa ca rata anuala a inflatiei calculate la preturile de consum va iesi din intervalele 'interioare' stabilite pentru finalul fiecarui trimestru", se arata in memorandumul tehnic semnat intre Romania si FMI.

Astfel, punctul central avut in vedere de FMI pentru finalul lui decembrie 2008 este de 6,3%, pentru martie 2009 de 6,7%, iunie 2009 - 6,4%, septembrie 2009 - 5,7%, iar pentru decembrie 2009 este de 4,5%. Pentru finalul anului viitor, FMI a stabilit un punct central al inflatiei de 2,5%.

Limita superioara a intervalului 'interior' este cu 1 punct procentual (pp) mai mare decat punctul central, ceea ce inseamna ca pentru finalul lui iunie e stabilita la 7,4%, iar pentru finalul lui 2009 - la 5,5%. Limita superioara a intervalului 'exterior' este cu 2 pp mai mare decat punctul central, drept pentru care limita pentru finalul lunii iunie a acestui an este de 8,4%, iar pentru finalul lui 2009 - de 6,5%.

Cat priveste limita inferioara a intervalului 'exterior', aceasta este cu 1 punct procentual (pp) mai mica decat punctul central, ceea ce inseamna ca pentru finalul lui iunie e stabilita la 5,4%, iar pentru finalul lui 2009 - la 3,5%.

Limita inferioara a intervalului 'interior' este cu 2 pp mai mica decat punctul central, drept pentru care limita pentru finalul lunii iunie a acestui an este de 4,4%, iar pentru finalul lui 2009 - de 2,5%.

FMI
se asteapta ca inflatia sa se tempereze de la 6,7% in martie pana in intervalul tintit de BNR, de 2,5-4,5%, la finalul anului, dupa care sa se mentina la acel nivel in 2010.

Scaderea cererii, precum si ieftinirea globala a alimentelor si energiei, in combinatie cu o politica monetara conservativa ar trebui sa contracareze orice presiune inflationista ce ar putea fi generata de deprecierea recenta a leului, se mai arata in memorandumul publicat de FMI.

Rata anuala a inflatiei a coborat in mai la 5,95%, de la 6,45% in aprilie, pe fondul ieftinirii alimentelor si cresterii temperate a preturilor la marfuri nealimentare si servicii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
După criza cauzată de pandemia de coronavirus, inflația galopantă a afectat chiar și una dintre cele mai rezistente economii ale lumii. Pentru Japonia, șocul a început în 2022, când o...
Scăderea inflației la 6,6% nu înseamnă că am scăpat de prețuri ridicate. „Oamenii nu mai consumă, sunt deja epuizați și sărăciți”
Scăderea inflației la 6,6% nu înseamnă că am scăpat de prețuri ridicate. „Oamenii nu mai consumă, sunt deja epuizați și sărăciți”
Rata anuală a inflației a coborât în luna martie 2024 la 6,61%, de la 7,23% în februarie, în condițiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 2,81%, cele nealimentare cu 8,06%, iar...
#BNR, #inflatie, #FMI , #stiri BNR