BNR urca dobanda cheie la 9,75%

Marti, 06 Mai 2008, ora 11:41
1781 citiri
BNR urca dobanda cheie la 9,75%

Boardul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis majorarea dobanzii de politica monetara cu jumatate de punct procentual, contrar asteptarilor pietei, care mizau pe o mentinere, si a pastrat nivelul actual al rezervelor minime obligatorii cerute bancilor.

Cei mai multi dintre analistii chestionati de NewsIn estimau o mentinere a actualului nivel al dobanzii cheie, deoarece efectul unei eventuale majorari ar fi aparut cu intarziere de cateva trimestre, fara a putea influenta revenirea pe o panta descendenta a inflatiei.


Totusi, unii dintre analisti au anticipat o majorare, cu un rol de semnal, in contextul accentuarii ingrijorarilor privind inflatia. Astfel, amanarea cresterii preturilor administrate, in special la gaz si electricitate, din aprilie pentru inceputul lui iulie, ar putea determina noi accelerari ale inflatiei in perioada urmatoare, comentau analistii chestionati de NewsIn.


Banca centrala a mai anuntat, marti, ca va continua gestionarea ferma a lichiditatii de pe piata monetara prin intermediul operatiunilor de piata, actiune care se realizeaza prin activitati de sterilizare a excesului de lichiditate din piata interbancara, in scopul de a mentine dobanzile la nivelul dorit, adica in apropierea dobanzii de politica monetara.


De altfel, dobanzile la o zi (overnight) din piata monetara, cele mai sensibile la miscarile de tendinta, se repliasera de mai multa vreme la niveluri de peste 10% pe an.


"Consiliul de administratie al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document care va fi prezentat publicului intr-o conferinta de presa organizata in data de 8 mai 2008".


BNR urca dobanda pentru a cincea oara in sase luni, la un nou nivel maxim al ultimilor doi ani si opt luni


Majorarea decisa marti este a cincea decisa de BNR in ultimele sase luni, banca centrala urcand principalul instrument de politica monetara cu 2,75 puncte procentuale peste rata din octombrie 2007.


In contextul unui proces dezinflationist constant, banca centrala micsorase in mod constant dobanda cheie timp de doi ani, incepand cu o taiere spectaculoasa cu 4 puncte procentuale in august 2005 - de la 12,5% la 8,5% - si culminand cu coborarea ratei dobanzii cheie la 7% in iunie 2007.


Odata cu reinflamarea inflatiei din a doua jumatate a anului trecut, pe fondul secetei care a scumpit alimentele si deprecierii leului, banca centrala a inceput inasprirea politicii monetare, prima miscare avand loc pe 31 octombrie 2007, cand dobanda cheie a urcat la 7,5%.


Doua alte majorari sucesive - in ianuarie si in februarie - au adus dobanda de politica monetara la 9% pe an, in conditiile in care inflatia anuala a ajuns in februarie la 7,97%, de la mai putin de 4% in primavara anului trecut.


Ulterior, BNR a mai urcat inca o data dobanda, la 9,5% pe 26 martie, in paralel cu accentuarea inflatiei anuale la 8,63% in a treia luna a anului.

Inflatia se va mentine peste tinta in urmatoarele luni


Noua proiectie a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), inclusa in raportul trimestrial asupra inflatiei, prevede situarea temporara, in urmatoarele luni, a inflatiei anuale peste marja superioara a intervalului de variatie ce incadreaza tinta bancii centrale pentru acest an, arata comunicatul BNR.


BNR a stabilit, pentru acest an, o tinta de inflatie de 3,8%, incadrata de un interval de variatie de plus sau minus 1% (2,8-4,8%), in timp ce inflatia anuala a ajuns in martie la 8,63%, cu aproape 4 puncte procentuale peste marja superioara a intervalului.


De altfel, ultima prognoza a bancii centrale privind inflatia de la finalul acestui an era de 5,9%, nivel care ar marca o noua ratare a tintei de catre BNR, dupa 2007, cand inflatia de la final de an, de 6,57%, a depasit de asemenea intervalul de 3-5% avut in vedere pentru anul trecut.


"Scenariul de baza asociat noii proiectii prevede situarea temporara, in urmatoarele luni, a ratei inflatiei peste limita superioara a intervalului de variatie din jurul tintei si releva riscuri similare celor din prognoza anterioara, cu mentiunea ca acestea pot fi accentuate de incertitudinile crescute ce afecteaza mediul economic international", se arata in comunicatul detaliat al BNR, in care anunta deciziile consiliului de administratie.


Pasajul este singurul indiciu asupra a ceea ce contine noul raport asupra inflatiei, care va fi prezentat pe 8 mai, intr-o conferinta de presa.


Analistii din piata semnalau, de altfel, inaintea anuntarii deciziei BNR, ca amanarea cresterii preturilor administrate, in special la gaz si electricitate, din aprilie pentru inceputul lui iulie, ar putea determina noi accelerari ale inflatiei, care ar putea atinge astfel un varf in iulie, contrar previziunilor anterioare ale bancii centrale si ale pietei, care indicau ca nivelul maxim al inflatiei anuale - de 8,63% - a fost deja atins in martie.


BNR indica mentinerea presiunilor inflationiste


BNR se arata, de altfel, ingrijorata de evolutia inflatiei, mai ales a celei de baza (core), care s-a accentuat puternic in primele trei luni ale acestui an, ca efect al mentinerii unei cereri mari, alimentata de "majorarea substantiala a veniturilor si de continuarea expansiunii accelerate a creditului acordat sectorului privat".


Astfel, inflatia de baza CORE2 ajustata - calculata in conditiile eliminarii impactului preturilor administrate si al celor volatile (legume, fructe, oua si combustibili), precum si a taxei pe viciu - "si-a continuat trendul ascendent, atingand nivelul de 6,81% in luna martie 2008, fata de 5,45% in luna decembrie 2007", arata banca centrala.


In acelasi timp cu mentinerea unui exces de cerere, BNR detecteaza - ca factori principali care creeaza presiuni inflationiste - persistenta si amplitudinea socurilor de natura ofertei, deprecierea leului si deteriorarea anticipatiilor privind inflatia.


In aceste conditii, BNR a luat masuri de inasprire a politicii monetare, urcand dobanda cheie, legand ratele dobanzilor la facilitatile de credit si de depozit de rata de politica monetara si urcand dobanda de penalizare pentru deficitul de rezerve minime obligatorii constituite in lei.


Banca Centrala spera sa-si atinga tinta de inflatie pe 2009

"In contextul macroeconomic actual, consiliul de administratie al BNR reitereaza ca implementarea unui ansamblu coerent de politici monetare, de venituri si fiscale restrictive si intensificarea reformelor structurale sunt esentiale pentru aducerea pe parcursul anului 2009 a inflatiei pe o traiectorie compatibila cu atingerea tintei anuntate", se arata in comunicatul de marti al BNR, care reia comentarii mai vechi legate de nevoia unei politici fiscale mai restrictive.


BNR a mai anuntat ca "va monitoriza indeaproape evolutiile indicatorilor macroeconomici si va evalua perspectivele acestora, in vederea asigurarii in permanenta a conditiilor monetare in sens larg necesare contracararii presiunilor inflationiste si atingerii intr-o maniera sustenabila a obiectivelor de dezinflatie pe termen mediu".