BNR: UE nu ne va acorda tratament special de aderare

Joi, 30 Aprilie 2009, ora 12:15
1104 citiri
BNR: UE nu ne va acorda tratament special de aderare

Criteriile de aderare la zona euro nu vor fi relaxate si nici nu vor fi acordate derogari de la acestea, a spus, joi, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) Cristian Popa, care a mentionat ca adoptarea euro nu echivaleaza cu disparitia dezechilibrelor macroeconomice.

"Nu se pune problema modificarii tratatului de la Maastricht, ceea ce inseamna ca criteriile de convergenta nominala nu vor fi relaxate si nici nu vor fi acordate derogari de la acestea", a spus Popa, conform Newsin.

El a mentionat, totodata, ca adoptarea monedei unice europene "nu reprezinta finalitatea, ci debutul unui proces de convergenta, deci nu elimina necesitatera rezolvarii dezechilibrelor macroeconomice".

In acest sens, Popa sustine ca un proce de convergenta ar fi mult mai dificil prin eliminarea unui curs de schimb flexibil si ca "indeplinirea criteriilor presupune si asigurarea sustenabilitatii" printr-o ajustare ordonata.

"Nu poti adopta euro timp de doi ani si apoi sa revii la altceva", a atras atentia viceguvernatorul bancii centrale.

Viceguvernatorul amintea in urma cu doua saptamani ca Romania ar putea adopta euro de la 1 ianuarie 2015, in conditiile in care decizia ar fi luata in 2014, potrivit planului deja asumat.

Adoptarea euro, marele test al Romaniei

Adoptarea euro potrivit calendarului stabilit, in conditiile "neprielnice" din plan global va fi marele test pentru Romania, a declarat viceguvernatorul BNR Cristian Popa.

"Cred ca pentru Romania acesta va fi marele test: daca in aceste conditii neprielnice reusim sa adoptam euro dupa calendarul stabilit", a spus Popa.

Banca centrala si guvernul s-au angajat sa adopte moneda unica europeana in 2014, ceea ce inseamna ca Romania ar trebui sa intre in ERM-2 (anticamera zonei euro) in 2012.

#aderare, #bnr, #conditii, #euro, #romania, #ue, #zona , #stiri BNR