BNR trebuie sa reduca dobanda pentru revigorarea creditului

Joi, 30 Aprilie 2009, ora 10:42
1387 citiri
BNR trebuie sa reduca dobanda pentru revigorarea creditului

Cheia revigorarii creditului este ca BNR sa reduca dobanda de politica monetara la lei, pentru ca la actualele niveluri de dobanda de pe piata nu mai exista cerere de credite, afirma Patrick Gelin, presedintele BRD, a doua mare banca de pe piata.

"Reducerea dobanzii la lei este cheia, pentru ca marea problema a devenit cererea de credite, nu oferta. Sper ca odata ce acordul cu FMI va fi aprobat in boardul de la Washington si vor fi create premisele pentru stabilitatea cursului de schimb, BNR va fi in pozitia de a reduce dobanda pentru ca actualele niveluri de pe piata sunt prea mari, iar la 20% pe an si eu as ezita sa iau un credit pentru ca este foarte scump", a declarat Gelin intr-un interviu acordat ZF.

Reducerea dobanzii este in viziunea lui Gelin si unul dintre factorii principali de care depinde atenuarea efectelor crizei in Romania, alaturi de capacitatea Guvernului de a lua masuri concrete in sprijinul economiei. Din februarie, BNR mentine dobanda la 10% pe an, urmatoarea sedinta de politica monetara fiind pe 6 mai.

De asemenea, el spune ca accelerarea investitiilor in infrastructura, mai ales in drumuri, poate reprezenta o solutie de repornire a motoarelor economiei, alaturi de o eventuala reducere a TVA in constructii, imbunatatirea colectarii veniturilor bugetare si plata datoriilor statului catre firmele private.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bnr, # reducere, # dobanda, # credite, # gelin, # bnr , #stiri BNR