BNR: Trebuie pastrata o atitudine prudenta a ansamblului conditiilor monetare

Miercuri, 02 Mai 2012, ora 17:05
1102 citiri
BNR: Trebuie pastrata o atitudine prudenta a ansamblului conditiilor monetare

Existenta unor riscuri si incertitudini impune pastrarea unei atitudini prudente a ansamblului conditiilor monetare in vederea ancorarii eficace a anticipatiilor si pentru asigurarea stabilitatii preturilor pe termen mediu, potrivit BNR.

Astfel, in comunicatul detaliat privind deciziile de politica monetara, prezentat de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, se arata ca evolutia recenta a indicatorilor macroeconomici releva continuarea dezinflatiei in linie cu prognozele bancii centrale, precum si revigorarea moderata a activitatii de creditare, inclusiv ca efect al transmiterii semnalelor de politica monetara din ultimele luni.

Se remarca totodata persistenta deficitului de cerere agregata si incetinirea dinamicii exporturilor pe fondul inrautatirii pe termen scurt a perspectivelor cresterii economice la nivel european si mondial.

Rata anuala a inflatiei a coborat la 2,4%

Rata anuala a inflatiei a coborat la nivelul de 2,4% in luna martie 2012, de la 2,6% in luna precedenta si 3,14% in decembrie 2011, o tendinta descendenta similara fiind consemnata si la nivelul ratei anuale a inflatiei de baza CORE2 ajustat, care a ajuns la 2,03%, de la 2,37% in ultima luna a anului 2011. Cresterea medie a preturilor in ultimele 12 luni a fost insa de 4,5% in luna martie 2012, fata de 5,8% in decembrie 2011.

Conditiile monetare reale in sens larg au fost in permanenta calibrate in vederea consolidarii perspectivelor de mentinere durabila a ratei inflatiei in interiorul intervalului de variatie din jurul tintei, contribuind astfel la ancorarea eficace a anticipatiilor si la crearea premiselor pentru o crestere economica sustenabila.

BNR a aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei

Consiliul de Administratie al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document care evalueaza contextul macroeconomic recent, analizeaza evolutia si tendintele inflatiei si identifica principalele provocari si constrangeri cu care politica monetara se va confrunta in perioada urmatoare.

Prognoza actuala reconfirma perspectiva plasarii ratei anuale a inflatiei in intervalul de variatie din jurul tintei pe tot parcursul orizontului de prognoza, in pofida unui efect de baza statistic nefavorabil temporar anticipat pentru a doua parte a anului 2012.

Perspectivele pe termen scurt sunt insa marcate de fluctuatiile sensibile ale apetitului pentru risc al investitorilor. Acestea sunt corelate cu modificarile asteptarilor legate de cresterea economica pe plan mondial si cu efectele asupra economiilor Europei centrale si de est ale inceperii procesului de reducere a expunerilor de catre unele institutii de credit din Uniunea Europeana.

Evolutiile interne in context electoral, suprapuse elementelor mentionate anterior, pot amplifica volatilitatea miscarilor de capital.

Existenta acestor riscuri si incertitudini impune pastrarea unei atitudini prudente a ansamblului conditiilor monetare in vederea ancorarii eficace a anticipatiilor si pentru asigurarea stabilitatii preturilor pe termen mediu.

BNR mentine rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 5,25% pe an

In aceste conditii, CA al BNR a decis mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 5,25% pe an, gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si, respectiv, in valuta ale institutiilor de credit.

BNR reitereaza ca atingerea obiectivelor privind stabilitatea preturilor si cea financiara, in contextul continuarii indeplinirii angajamentelor convenite in cadrul acordurilor cu UE, FMI si alte institutii financiare internationale, este cruciala pentru obtinerea unei cresteri economice durabile in cadrul unui mix echilibrat al politicilor macroeconomice.

CA al BNR reafirma ca BNR va continua sa monitorizeze atent evolutiile interne si ale mediului economic global, astfel incat, prin adecvarea instrumentelor sale, sa asigure atingerea obiectivelor de stabilitate a preturilor pe termen mediu si de mentinere a stabilitatii financiare.

Raportul trimestrial asupra inflatiei va fi prezentat intr-o conferinta de presa organizata in data de 8 mai 2012.

Potrivit calendarului anuntat, urmatoarea sedinta a CA al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 27 iunie 2012.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#BNR raport inflatie, #bnr politica monetara , #stiri BNR