BNR:Tarile mari precum Romania ar trebui sa adopte moneda euro

Miercuri, 15 Decembrie 2010, ora 17:22
1442 citiri
BNR:Tarile mari precum Romania ar trebui sa adopte moneda euro

Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, a declarat miercuri ca este indicat ca tari mai mari din Uniunea Europeana, cum este cazul Romaniei, sa adopte moneda europeana, pentru ca "sunt mai mult expuse socurilor externe".

"Tarile mari, cum este Romania, este bine sa adopte moneda euro pentru ca sunt mai mult expuse socurilor externe din cauza dimensiunii mai mari, a populatiei mai mari, a sectoarelor de activitate si regiunilor mai diverse. Acest acoperis al monedei euro este un avantaj necesar si binevenit, dar care se va obtine numai dupa ce s-au indeplinit o serie de criterii de performanta economico-financiare. Apoi depinde de gradul de integrare economica, de compatibilitatea economiei cu zona euro", a spus Georgescu.

Prim-viceguvernatorul BNR a precizat ca exista un grad de deschidere al economiei.

"Fluxurile comerciale sunt la un nivel ridicat, oferind astfel o premisa buna", a spus Georgescu, care a adaugat ca sectoarele industriale, sectoarele economice in general, trebuie sa fie conexate la un nivel cat mai apropiat de cel din tarile dezvoltate care au aderat la moneda euro.

Georgescu a mentionat ca o tara care adera la zona euro s-ar putea confrunta cu dezechilibre majore, in conditiile in care exista si anumite constrangeri pe care adoptarea monedei europene le genereaza.

"Avem cazul Greciei, cazul Irlandei, care au intrat, asa cum spun specialistii, nepregatite in zona monedei europene. Este bine pentru tarile nou-intrate in Uniunea Europeana sa adopte euro, pentru ca au un curs de schimb stabil, iar agentii economici vor un curs de schimb stabil. De asemenea, se reduc ratele dobanzilor", a precizat Georgescu.

Acesta a mai spus ca se impune o disciplina fiscala mai mare dupa aderarea la zona euro, pentru ca odata intrat "in acest club", statul trebuie sa respecte anumiti parametri, se accelereaza reformele structurale si, in final, se obtine o crestere economica sustenabila, durabila, fara dezechilibre majore.

"Odata ce treci la aceasta moneda, capacitatea de a actiona la socuri asimetrice se reduce. Iti pierzi instrumentele de actiune, cum ar fi politica monetara, cursul nu mai poate fi o supapa atunci cand ai dezechilibre", a mai spus prim-viceguvernatorul BNR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#adoptare, #euro, #bnr, #socuri, #externe , #stiri BNR