BNR: Stabilitatea preturilor si cea financiara, esentiale pentru o crestere economica de durata

Joi, 02 Februarie 2012, ora 18:14
1509 citiri
BNR: Stabilitatea preturilor si cea financiara, esentiale pentru o crestere economica de durata

Atingerea obiectivelor privind stabilitatea preturilor si cea financiara, in contextul indeplinirii angajamentelor convenite in cadrul acordurilor cu UE, FMI si alte institutii financiare internationale este esentiala pentru asigurarea unei cresteri economice de durata, potrivit BNR.

In comunicatul detaliat privind deciziile de politica monetara, BNR precizeaza ca, in mod deosebit, sporirea gradului de absorbtie a fondurilor europene, alaturi de refacerea graduala a cererii interne, vor asigura redresarea pe baze sustenabile a economiei romanesti.

Rata anuala a inflatiei a coborat la nivelul de 3,14% in luna decembrie 2011 de la 7,96% in luna decembrie 2010, in linie cu prognozele BNR, iar rata anuala a inflatiei de baza CORE2 ajustat a scazut la 2,37% fata de varful anului 2011, de 4,77%, consemnat in luna martie.

"Atingerea tintei de inflatie confirma consolidarea procesului de dezinflatie, in conditiile mentinerii conduitei prudente a politicii monetare, ale epuizarii efectului de runda intai al majorarii cotei TVA si ale evolutiei favorabile a unor preturi volatile, in special a celor alimentare, cu impact asupra preturilor produselor alimentare prelucrate, se spune in comunicat.

Indicatorii statistici releva persistenta deficitului de cerere agregata

Pe plan intern, indicatorii statistici releva persistenta deficitului de cerere agregata, in pofida unor dinamici pozitive consemnate de exporturi, productia industriala si cea agricola, impreuna cu mentinerea la niveluri sustenabile a deficitului de cont curent, dar si o redresare treptata a creditului acordat sectorului privat.

Totodata, pe plan extern se mentin incertitudinile privind solutionarea crizei datoriilor suverane din zona euro, cu implicatii asupra aversiunii fata de risc a investitorilor, a volatilitatii fluxurilor de capital si a cresterii economice la nivel european si mondial.

CA al BNR a analizat si aprobat raportul trimestrial asupra inflatiei, document care evalueaza contextul macroeconomic recent, analizeaza perspectivele inflatiei si identifica principalele provocari si constrangeri cu care politica monetara se va confrunta in perioada urmatoare.

"Prognoza actuala reconfirma perspectiva plasarii ratei anuale a inflatiei in intervalul de variatie din jurul tintei pe tot parcursului orizontului de prognoza, ceea ce creeaza premise pentru pastrarea stabilitatii financiare si intarirea increderii operatorilor economici si a populatiei ca elemente esentiale ale redresarii pe baze sustenabile a economiei romanesti", potrivit BNR.

Persista insa riscuri asociate in principal factorilor aflati in afara sferei de influenta a bancii centrale - ajustarile preturilor administrate, posibile derapaje in privinta politicii fiscale si a implementarii reformelor structurale, precum si tensiunile asociate contextului electoral.

Riscurile de pe piata interna si evolutia mediului extern reclama o politica monetara precauta

Aceste riscuri, coroborate cu incertitudinile legate de evolutiile mediului extern, ale fluxurilor de capital si ale unor preturi volatile reclama calibrarea atenta a instrumentelor de politica monetara in vederea asigurarii stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare.

"In aceste conditii, CA al BNR a decis reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 5,50% pe an de la 5,75%. Astfel, incepand cu data de 3 februarie 2012, rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se reduce la nivelul de 1,50% de la 1,75%, iar rata dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) va fi de 9,50% pe an fata de 9,75%.

CA al BNR a hotarat, de asemenea, gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si, respectiv, in valuta ale institutiilor de credit.

Potrivit BNR, ajustarea graduala si judicioasa a conditiilor monetare reale in sens larg este de natura sa contribuie la ancorarea eficace a anticipatiilor pe intreg orizontul proiectiei, avand in vedere perspectivele inflatiei, respectiv continuarea decelerarii atat a inflatiei totale, cat si a celei de baza in perioada imediat urmatoare, dar si efectele statistice de baza nefavorabile care vor influenta evolutia acesteia in partea a doua a anului 2012 (fara a depasi insa intervalul de variatie din jurul tintei de 3%).

CA al BNR reafirma ca banca centrala va continua sa monitorizeze atent evolutiile interne si ale mediului economic global, astfel incat, prin adecvarea corespunzatoare a instrumentelor sale, sa asigure atingerea obiectivelor de stabilitate a preturilor si de stabilitate financiara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#BNR stabilitate preturi, #crestere economica romania, #stabilitate financiara Romania , #stiri BNR