Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BNR si IFN-urile vor discuta despre accesul la bazele de date despre riscul clientilor

BNR si IFN-urile vor discuta despre accesul la bazele de date despre riscul clientilor

Banca Nationala a Romaniei a invitat la discutii, in cursul lunii noiembrie, institutiile financiare non-bancare (IFN) inregistrate in Registrul Special, pentru permiterea accesului concret la bazele de date ale Centralei Riscurilor Bancare, a anuntat joi, la o conferinta a Asociatiei Societatilor Financiare ALB Romania, Angela Dimonu, sef serviciu Reglementare si Autorizare in BNR. CRB reprezinta o structura specializata in colectarea, stocarea si centralizarea informatiilor privind expunerea fiecarei persoane declarante (institutie de credit sau societate de credit ipotecar) din Romania fata de acei debitori care au beneficiat de credite si/sau angajamente al caror nivel cumulat depaseste suma limita de raportare (20.000 lei), precum si a informatiilor referitoare la fraudele cu carduri produse de catre posesori.

Potrivit presedintelui ALB Romania, Jean Claude Boloux, niciun IFN independent care nu face parte dintr-un grup financiar-bancar din Romania nu are acces nici la CRB, nici la Biroul de Credit, situatie care a condus la cresterea incidentei esecurilor la rambursarea creditelor acordate si care creeaza probleme IFN-urilor.

La sfarsitul lunii iunie 2008, potrivit datelor ALB, in Registrul Special al BNR figurau 52 de IFN-uri, care sunt supravegheate de BNR, iar in Registrul General figureaza 277 de IFN-uri, care sunt doar monitorizate de banca centrala.

Cele 52 de IFN-uri supravegheate de BNR si care trebuie sa indeplineasca anumite criterii de prudentialitate reprezentau insa aproximativ 90 la suta din piata.

Potrivit BNR, IFN-urile din Registrul Special aveau active totale de 32,86 miliarde lei si au acordat credite de 31,14 miliarde lei, in timp ce IFN-urile din Registrul General aveau active totale de 2,94 miliarde lei si credite acordate de 2,78 miliarde lei.

In totalul creditului neguvernamental, IFN-urile detineau o pondere de 16 la suta (33,9 miliarde lei) la mijlocul anului 2008, iar bancile - 84 la suta (178,2 miliarde lei).

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1590 ori