Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

"BNR si FMI nu au schimbat strategia privind expunerea bancilor, dar aceasta a scazut cu 1-2%"

"BNR si FMI nu au schimbat strategia privind expunerea bancilor, dar aceasta a scazut cu 1-2%"

BNR, FMI si bancile nu au discutat pana in prezent de schimbarea politicii de strategie in privinta expunerilor celor noua grupuri bancare internationale in Romania, insa expunerea a scazut cu 1-2% fata de nivelul de referinta din 31 martie, a declarat vineri viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, precizeaza NewsIn.

"Nu a fost in niciun moment o schimbare a politicii de strategie si am ramas pe angajamentul de la Viena si Bruxelles, care se baza pe expunerea de la 31 martie", a afirmat Popa.

Cu toate acestea, Popa a precizat ca expunerea bancilor pe Romania s-a redus in perioada mentionata cu 1-2%, adaugand ca Banca Reglementelor Internationale, care publica rapoarte trimestriale ce includ si date privind expunerile, are o metodologie de calcul diferita de cea a BNR, ceea ce a dat o scadere mai mare a expunerii.

"Exista banci care au o expunere de peste 100% (fata de cea de la 31 martie n.r.), dar sunt si banci izolate care au redus expunerea", a subliniat Popa.

El a mentionat, de asemenea, ca nu crede intr-o schimbare de atitudine a grupurilor bancare fata de Romania, in conditiile in care bancile isi puteau reduce expunerea daca doreau, in conditiile in care acordul de la Viena este doar un gentleman's agreement.

Bancile vor discuta pe 18 noiembrie la Bruxelles cu reprezentanti ai FMI si BNR despre structura expunerii pe Romania si analiza datelor de pana in prezent, a mai spus Popa.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1038 ori
Citeste mai multe desprebanci bnr fmi popa