Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BNR se va consulta cu FMI daca rezervele scad cu 2 mld de euro

BNR se va consulta cu FMI daca rezervele scad cu 2 mld de euro

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va se va consulta cu personalul FMI daca rezervele bancii centrale vor scadea cu mai mult de 2 miliarde de euro intr-o singura luna, dar se estimeaza o crestere a acestora in acest an si 2012, potrivit scrisorii de intentie catre Fond, obtinuta de MEDIAFAX.

In cadrul programului, anticipam cresteri ale rezervelor internationale brute in 2011 (in mare parte datorate transelor acordate) si in 2012.

Acestea vor asigura o incredere imbunatatita in economie si vor permite o acoperire mai buna a pasivelor pe termen scurt. Va fi stabilit un criteriu de performanta asupra activelor straine nete care sa fie in linie cu proiectia privind acumularea de rezerve brute. 


Pierderile din rezerva care exced 2 miliarde de euro intr-o perioada de 30 de zile in timpul programului vor necesita consultari cu personalul FMI", se arata in scrisoare.


In cadrul noului acord pe doi ani, de tip precautionary, care va fi incheiat cu FMI si Comisia Europeana, banca centrala nu va mai primi finantare pentru rezervele valutare, decat in situatii exceptionale.


Romania a decis sa nu mai acceseze ultima transa din actualul acord cu Fondul Monetar International, pe motiv ca rezervele BNR sunt suficiente in acest moment.


La finele lunii ianuarie rezervele valutare ale BNR se situau la 32,68 miliarde euro.


Spre deosebire de acordul in derulare, cand Ministerul Finantelor Publice a avut la dispozitie imprumuturi de 5 miliarde de euro de la Comisia Europeana pentru acoperirea deficitului bugetar, in viitoarea intelegere de tip preventiv sumele puse la dispozitie de catre CE vor putea fi atrase, in caz de necesitate, numai de catre Banca Nationala.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1078 ori
Citeste mai multe desprebnr fmi rezervele valutare miliarde euro