BNR se pregateste sa taie din dobinda

Marti, 03 August 2004, ora 10:12
1263 citiri

Reducerea dobinzii va fi una graduala, care sa nu permita cresterea volumului creditelor.Banca Nationala a Romaniei va continua, in saptaminile urmatoare, scaderea ratei dobinzii de interventie, avind in vedere in principal evolutia procesului de dezinflatie, a declarat ieri, ministrul Finantelor Publice, Mihai Tanasescu.

"Este o intuitie personala. Am in vedere si o discutie pe care am avut-o cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu", a spus Tanasescu.

El a mentionat ca inflatia din luna iulie a scazut sub nivelul de 0,6% din iunie, fara a oferi detalii. Banca centrala a redus, la 12 iulie, dobinda de interventie cu 0,75 puncte, pina la 20% pe an, dupa o scadere cu 0,5 puncte in luna iunie.

Nivelul de 21,25% pe an a fost atins dupa ce BNR a majorat dobinda, in trei etape, incepind cu luna august a anului trecut, pentru a sustine procesul dezinflationist si a reduce deficitul de cont curent.

Potrivit lui Tanasescu, reducerea dobinzilor va fi, probabil, una graduala, care sa nu permita o "inflamare" a creditului, aflat deja la un nivel ridicat, si sa nu puna in pericol tinta de dezinflatie, considerata cea mai importanta in acest an.

Ministrul Finantelor s-a declarat increzator ca bancile comerciale vor urma tendinta de scadere a dobinzilor, aratind ca Banca Comerciala Romana poate juca rolul de lider in acest proces.

Sursa: Ziarul de Iasi