BNR se aliaza cu Finantele pentru cresterea economica

Vineri, 09 Ianuarie 2009, ora 09:45
1130 citiri
BNR se aliaza cu Finantele pentru cresterea economica

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat ca va sprijini actiunile guvernului condus de Emil Boc, care vor urmari asigurarea unei cresteri cat de mici a economiei romanesti in 2009. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu , a declarat, dupa o intalnire cu premierul, ca in contextul crizei financiare internationale este inevitabila ajustarea deficitului de cont curent. Potrivit sefului Bancii Centrale, citat de Mediafax, trebuie adoptate masuri care sa asigure ca aceasta ajustare nu va taia foarte mult din cresterea economica, nu va genera cresterea inflatiei si nu va reduce nivelul de trai al populatiei.


La randul sau, primul-ministru a afirmat ca discutia avuta cu guvernatorul BNR a vizat viitorul buget pentru anul in curs. Noul executiv a decis sa retraga din parlament proiectul de buget elaborat de cabinetul Tariceanu si sa propuna spre aprobare o noua proiectie bugetara care sa tina cont de cele mai recente date si estimari.


Grup de lucru anticriza


Indicatorii de baza pentru anul acesta pe care isi bazeaza Ministerul Finantelor Publice (MFP) bugetul sunt un produs intern brut (PIB) de 588 de miliarde de lei, o inflatie medie de 5,3% si un deficit bugetar cuprins intre 1,7% si 2% din PIB. Estimarile MFP se mai bazeaza pe un curs mediu de 4 lei pentru un euro si pe o crestere economica de 3,5%.

 

Se pare ca, in cadrul discutiilor, premierul si guvernatorul BNR nu au gasit un limbaj comun referitor la subiectul majorarii salariilor si pensiilor.


Intrebat daca intre guvern si BNR exista un punct de vedere comun pe acest subiect, Boc a afirmat ca aceste lucruri "vor fi precizate prin documente si acte oficiale de la nivel parlamentar". El a mentionat, totodata, ca, sub pretextul crizei, nu trebuie sacrificate categoriile sociale vulnerabile.


La inceputul saptamanii viitoare, la sediul MFP va avea loc prima intalnire a grupului de lucru constituit special pentru elaborarea unui plan de masuri anticriza, informeaza un comunicat al ministerului.


Principalele tinte ale planului de masuri pentru combaterea crizei economice sunt asigurarea stabilitatii macroeconomice, pastrarea deficitului bugetar in tinta stabilita si controlul deficitului de cont curent.