BNR scade RMO la valuta cu scadenta sub doi ani

Luni, 16 Noiembrie 2009, ora 17:55
1775 citiri
BNR scade RMO la valuta cu scadenta sub doi ani

CA al BNR a decis sa reduca nivelul ratei rezervelor minime obligatorii constituite de banci la pasivele in valuta cu scadenta sub doi ani de la 30% la 25%, pentru sustinerea finantarii sectorului guvernamental de pe piata interna, in conditiile amanarii transelor din imprumutul extern.

"In contextul amanarii intrarilor programate de fonduri externe, acoperirea din resurse ale pietei interne a necesarului de finantare a sectorului guvernamental in ultima parte a anului curent concomitent cu pastrarea echilibrelor macroeconomice impune adecvarea conditiilor de finantare din sistemul bancar autohton.

Prin urmare, CA al BNR a hotarat reducerea nivelului ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta, cu scadente reziduale de sub doi ani, ale institutiilor de credit, de la 30% la 25% incepand cu perioada de aplicare 24 noiembrie-23 decembrie 2009", se arata intr-un comunicat al Consiliul de Administratie (CA) al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) transmis agentiei MEDIAFAX.

CA s-a intrunit intr-o sedinta speciala pentru a analiza implicatiile bugetare, monetare si financiare ale decalarii calendarului imprumuturilor externe prevazut pentru trimestrul al patrulea in cadrul aranjamentului multilateral incheiat de Romania cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si alte institutii financiare internationale.

"Decizia CA al BNR se inscrie totodata in procesul de aliniere graduala a nivelului ratelor rezervelor minime obligatorii din Romania la standardele Bancii Centrale Europene", se mai spune in comunicat.

Rata rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei a ramas la 15%.

Potrivit calendarului anuntat anterior, urmatoarea sedinta a CA al BNR dedicata politicii monetare va avea loc la 5 ianuarie 2010.

Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.

Expertii FMI, UE si Bancii Mondiale au fost la Bucuresti, in perioada 28 octombrie - 9 noiembrie, intr-o misiune de evaluare in vederea aprobarii urmatorelor transe din aranjamentul de imprumut extern, care s-a incheiat insa fara un rezultat concret.

Institutiile financiare internationale au anuntat ca se vor intoarce in Romania dupa rezolvarea crizei politice si instalarea unui Guvern.

Seful delegatiei FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat la inceputul lunii noiembrie ca sunt foarte putine sanse ca transa a treia din imprumutul de la Fond, in valoare de 1,5 miliarde de euro, sa fie accesata in luna decembrie.

Jumatate din banii aferenti celei de-a treia transe urmeaza sa intre in contul Trezorerie statului pentru finantarea deficitului bugetar.

Ministerul Finantelor a programat pentru luna noiembrie sase licitatii pentru vanzarea de titluri de stat, in valoare totala de sase miliarde de lei, dupa ce in octombrie a atras doar 2,53 miliarde de lei, mai putin de jumatate din valoarea programata.

Valoarea titlurilor de stat vandute de la inceputul anului este de 59,18 miliarde lei, suma imprumutata fiind de circa sapte ori mai mare fata de intervalul similar din 2008, cand emisiunile au totalizat circa 8,5 miliarde de lei.

Comparativ cu suma imprumutata pe intreg anul trecut, de 12,5 miliarde lei, valoarea titlurilor emise pana in prezent de Ministerul Finantelor a crescut de aproape cinci ori.

#bnr, #rezerve, #valuta , #stiri BNR