BNR scade dobanda de politica monetara la 8,5%

Joi, 30 Iulie 2009, ora 14:14
1824 citiri
BNR scade dobanda de politica monetara la 8,5%

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va reduce, marti, dobanda de politica monetara, cu 0,5 puncte procentuale, la 8,5%, in contextul recesiunii si scaderii ratei inflatiei, potrivit unui sondaj realizat de Reuters, la care au participat 15 analisti, conform NewsIn.

Unsprezece dintre cei 15 analisti sunt de parere ca BNR va lua aceasta decizie, pentru a sustine cererea interna fara a risca deprecierea leului, precizeaza Mediafax.

"Banca centrala pare sa fie din ce in ce mai ingrijorata in ceea ce priveste prognoza de crestere economica, deci o scadere de 0,5 puncte pare probabila", a declarat economistul ING Vlad Muscalu, citat de Reuters.

Dobanda de politica monetara in urma sedintei de marti a Consiliului de Administratie al BNR este plasata de catre cei 15 analisti intre 8,25%, ceea ce ar reprezenta o scadere de 0,75 puncte procentuale, si 9%, nivelul actual al indicatorului.

 

 

 

--------------------

CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro

--------------------

La cea mai recenta sedinte de politica monetara, din luna iunie, Consiliul de Administratie al BNR a decis sa scada cu 0,5 puncte procentuale rata dobanzii, de la 9,5% la 9%, incepand cu 1 iulie, si sa reduca ratele rezervelor minime obligatorii cu 5 puncte pentru valuta, la 35% din pasivele bancilor, si cu 3 puncte pentru lei, la 15%.

Scaderea ratelor rezervei minime obligatorii a intrat in vigoare incepand cu perioada de aplicare 24 iulie-23 august 2009.

Analistii plaseaza, in medie, rata anuala a inflatiei la 5,2% in iulie, cursul de schimb valutar la 4,18 lei/euro in luna august, scaderea Produsului Intern Brut (PIB) la 6,1% in trimestrul al treilea, deficitul bugetar la 5,5% din PIB si deficitul comercial la 8,5% din PIB in acest an.

#bnr, #monetara, #politica, #scadere , #stiri BNR