Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BNR: Romania isi va relua cresterea economica din T3

BNR: Romania isi va relua cresterea economica din T3

Romania isi va relua cresterea economica din trimestrul III sau, cel mai tarziu, din trimestrul IV, fata de trimestrul anterior, sustine guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in conditiile in care productia industriala si-a revenit inca din prima parte a anului.

"Daca ne luam dupa productia industriala, economia a luat-o deja in sus si e in proces de recuperare. Am plecat de la -12% si a ajuns la -6%, in conditiile in care cifrele apar cu doua luni intarziere, iar datele privind produsul intern brut (PIB) cu si mai mult", a spus Isarescu.

El a exemplificat prin cazul Germaniei, care a iesit din recesiune in conditiile in care in trimestrul al doilea din 2009 a inregistrat crestere fata de primul trimestru, insa economia a scazut fata de perioada similara din 2008.

"Noi avem in primul semestru scadere de -8%, cand anul trecut economia a crescut cu 9%, iar Germania a crescut cu aproximativ 2%. Daca ne referim in cazul Romaniei la evolutia fata de trimestrul precedent, atunci s-ar putea ca in acest trimestru sau, cu siguranta, in trimestrul IV", a mentionat Isarescu.

 


 


Isarescu: Procesul de convergenta la euro e inca realizabil, accentul s-a mutat pe deficitul public


"Este o tipologie ingrozitoare. Problema cea mai importanta care trebuie tratata este structura nesustenabila a cheltuielilor bugetare", a completat Isarescu.


In acest sens, Isarescu a afirmat ca situatia Romaniei in prezent, este mai degraba comparabila cu a Ungariei, care la randul sau a inregistrat deficite publice excesive in anii trecuti, nu cu a Poloniei.


Potrivit calendarului stabilit, Romania trebuie sa intre in zona euro in 2014, una dintre conditiile pentru aderare fiind reducerea deficitului bugetar sub nivelul de 3% din produsul intern brut (PIB). 
Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1342 ori