BNR risca un deficit de credibilitate

Vineri, 30 Iulie 2004, ora 10:29
1335 citiri

Economistii trag un semnal de alarma la adresa BNR, care, in zelul sau de stabilizare macroeconomica si de cosmetizare a indicatorilor financiari, s-ar putea confrunta, pe langa deficitul bugetar, si cu unul de credibilitate.Atingerea tintei de inflatie depinde de eliminarea capacitatii agentilor economici de a genera arierate. Aceasta a fost dintotdeauna opinia oficialilor BNR, care au atras atentia autoritatilor in mai multe randuri ca echilibrul extern si stabilitatea interna a preturilor nu pot, practic, sa fie indeplinite in acelasi timp, numai prin intermediul instrumentelor de care dispune banca centrala. Tara noastra isi propune in perspectiva anului 2005 sa realizeze un salt de la tinte intermediare la tintirea directa a inflatiei, care este privita drept o etapa superioara in stapanirea fenomenului inflationist si parte integranta a procesului de convergenta economica cu tarile Uniunii Europene, in vederea aderarii.

Dar finalizarea privatizarii unor mari intreprinderi, precum si adoptarea unor masuri substantiale de restructurare a sectorului energetic trebuie sa preceada tintirea directa a inflatiei. Guvernatorul BNR a subliniat, mereu, ca cifrele mici legate de inflatie dau cele mai mari dureri de cap bancilor centrale si agentilor economici.

Neperformanta se alege ca uleiul de apa, atunci cand intreprinderile nu mai au la indemana supapa de supravietuire prin inflatie. Cum majoritatea intreprinderilor stat si-au continuat agonia, acumuland arierate - asa-zisele credite cu dobanda zero sau chiar nerambursabile acordate cu atata gratie de autoritati -, bancherii comerciali au ramas chibitand pe margine si finantand numai un procent foarte mic din "afacerile" romanesti. Potrivit unui studiu al Bancii Mondiale, numai 8% dintre firmele romanesti si-au finantat activitatea apeland la credite bancare.

Privatizarea s-a facut cu atata intarziere, incat pana si autoritatile financiare internationale s-au plictisit, au renuntat la diplomatie si au spus lucrurilor pe nume, recomandand cat se poate de limpede: "Firmele care nu isi platesc datoriile trebuie sa intre in faliment". In consecinta, (potrivit unor studii de impact elaborate de Institutul European din Romania), trecerea, in viitorul apropiat, la regimul de tintire directa a inflatiei anuntat de Banca Nationala "este destul de nerealista".

Economistii care au participat la realizarea studiului considera ca nici in momentul de fata si nici in urmatorii ani pentru economia Romaniei nu poate fi conceput un model econometric care sa stea la baza adoptarii regimului de tintire directa a inflatiei. Agentii privati oscileaza intre moneda locala si cea straina, ambele putand fi folosite in mod legal ca moneda de economisire si chiar ca instrument de tranzactionare.

Totodata, masa monetara este dificil de monitorizat, deoarece aproximativ jumatate este in valuta, iar lichiditatea in circulatie este foarte mare. Astfel, data fiind aceasta incertitudine, riscurile de a lua decizii pe baza unor previziuni eronate pe doi ani sunt destul de mari, iar BNR si-ar putea vedea subminata credibilitatea pe care a castigat-o cu greu in lupta cu inflatia.

Sursa: Curentul