BNR: rezerve valutare, mai mari cu 4,13 miliarde euro

Luni, 03 Ianuarie 2011, ora 15:03
1431 citiri
BNR: rezerve valutare, mai mari cu 4,13 miliarde euro

Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) au crescut anul trecut cu 4,13 miliarde de euro, la 32,432 miliarde euro, desi in decembrie au scazut cu 368 milioane euro fata de nivelul record din noiembrie, potrivit datelor publicate luni de banca centrala., la 32,432 miliarde de euro, informeaza Mediafax.

Rezervele valutare ale BNR au atins in noiembrie nivelulul record de 32,8 miliarde euro.

In cursul lunii decembrie au avut loc intrari de 821 milioane euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internationale si altele.

Totodata, iesirile au insumat 1,189 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi aferente datoriei publice externe directe si garantate de stat, precum si deprecierea dolarului american si lirei sterline fata de euro cu impact asupra diminuarii valorice a partii din rezerva internationala denominata in aceste doua valute.

Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone, iar in conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia a scazut usor fata de noiembrie, de la 3,522 miliarde de euro la 3,518 miliarde euro.

La finele anului 2009 rezerva de aur a BNR se situa tot la 103,7 tone, in valoare de 2,556 miliarde de euro.

Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) au fost finele anului trecut de 35,95 miliarde de euro euro, fata de 36,322 miliarde euro la 30 noiembrie 2010 si 30,859 miliarde euroin decembrie 2009.

Platile scadente in luna ianuarie 2011 in contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza 139,8 milioane euro.

Rezervele valutare ale BNR au atins pe parcursul anului trecut cinci niveluri record, in conditiile in care au existat intrari de peste 6 miliarde de euro numai de la institutiile financiare internationale.

Fondul Monetar International a virat Romaniei anul trecut aproximativ 4,2 miliarde euro, reprezentand patru transe din finantarea prevazuta in acordul stand-by aprobat in luna mai 2009, de aproape 13 miliarde euro.

Institutia financiara internationala a virat majoritatea transelor in contul bancii centrale, exceptie facand suma de 1,225 miliarde de euro, respectiv jumatate din transele a treia si a patru, care a intrat in contul Trezoreriei Statului.

De asemenea, Comisia Europeana a acordat in 2010 doua transe in suma de circa 2,15 miliarde de euro din finantarea de 5 miliarde euro prevazuta in intelegerea dintre Romania si institutiile internationale.

Totodata, Romania a imprumutat, in luna martie, un miliard euro printr-o emisiune de eurobonduri cu scadenta la 5 ani.

Moneda nationala s-a depreciat in 2010 cu 1,3%, pana la un curs de 4,2848 lei/euro, dar pe parcursul anului cotatiile leului au atins nivelul maxim absolut fata de moneda unica, de 4,3688 lei/euro, ceea ce a insemnat o depreciere de 3,3% fata de finele lui 2009. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a...
#bnr, #euro, #rezerve , #stiri BNR