Banca Nationala a Romaniei a decis in sedinta de luni reducerea dobanzii de politica monetara la nivelul de 4,25 la suta pe an de la 4,5 la suta, incepand cu data de 1 octombrie.
Ca urmare a acestei decizii, guvernatorul BNR Mugur Isarescu a declarat ca bancile comerciale vor trebui sa reduca dobanzile la credite, fiind in interesul lor, dar banca centrala este atenta in acelasi timp sa nu stimuleze reducerea dobanzilor la depozite.
Decizia vine in conditiile in care analistii estimeaza ca Romania va reusi sa se mentina in tinta de inflatie stabilita de BNR pentru 2013.
In plus, banca centrala a decis mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
BNR reitereaza ca va monitoriza atent evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin calibrarea corespunzatoare a conduitei politicii monetare si utilizarea adecvata a instrumentelor de care dispune, sa asigure stabilitatea preturilor pe termen mediu si stabilitatea financiara, se mai arata intr-un comunicat de presa al Bancii Nationale.
Isarescu: Bancile comerciale au interesul sa ieftineasca creditarea
Este in interesul bancilor comerciale sa ieftineasca semnificativ costul creditarii in lei, dar nu mai este spatiu pentru reducerea dobanzilor la depozite, a declarat luni guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, dupa sedinta Consiliului de Administratie al institutiei, potrivit Agerpres.
"Bancherii nu vor avea incotro. Ce o sa faca cu atatia bani? Vin la facilitatea de depozit a Bancii Nationale? Acesta a ajuns la 1,25%, se va reduce si mai mult in perioada urmatoare. Deci chiar din punctul lor de vedere, ceea ce am sugerat de fiecare data si sugerez si acum este ca in interesul bancilor comerciale este sa ieftineasca semnificativ costul creditarii in lei", a spus Isarescu, intrebat de jurnalisti despre modul in care bancherii vor gestiona politica dobanzilor in perioada urmatoare.
Guvernatorul a spus ca transmisia moderata nu va impiedica BNR in a merge mai departe cu politica de relaxare insa a precizat ca banca centrala este atenta.
"Suntem atenti ca atunci cand dozam masurile sa transmitem semnalele necesare si sa nu stimulam bancile sa reduca dobanzile de depozite. Acolo, parerea noastra este ca este un camp extrem de limitat sa mai reduca. Eu cred ca multe au si depasit masura", a spus Isarescu.
Guvernatorul a explicat ca acesta este motivul principal pentru care CA al BNR nu a redus luni cu 0,5 puncte procentuale dobanda cheie, transmite Agerpres.