BNR reduce din nou dobanzile

Miercuri, 03 Noiembrie 2004, ora 08:27
1231 citiri

Banca Centrala a decis sa reduca dobanda de interventie cu 0,5 puncte, pana la 18,25% pe an, avand in vedere reducerea ratei inflatiei de la 14,1% la sfarsitul anului trecut la 11,1% la finele lunii septembrie.Astfel, cuantumul reducerii dobanzii de interventie din perioada iunie-octombrie a ajuns la 3 puncte procentuale, iar rata dobanzii a atins nivelul inregistrat la sfarsitul anului precedent, se precizeaza in comunicat. Dobanda de interventie reprezinta nivelul ratei platite de banca centrala pentru depozitele atrase de la banci in cadrul operatiunilor de politica monetara.

Este de asteptat ca decizia BNR sa fie preluata de bancile comerciale care ar trebui sa reduca dobanzile la credite.

Aceasta este a cincea reducere a ratei dobanzii de interventie din acest an. In luna iunie, dobanda a coborat de la 20,75% la 20,25%, iar in luna iulie cu inca 0,75 puncte. In luna august au fost realizate doua diminuari, cu cate 0,75 si, respectiv, 0,5 puncte.

Banca Nationala si-a reafirmat hotararea de a pastra conduita prudenta a politicii monetare in perioada urmatoare, pentru atingerea obiectivelor de reducere a inflatiei si pentru a compensa tendinta anticipata de crestere a tuturor componentelor cererii agregate A- consumul public si privat, formarea bruta de capital si exportul.

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat sa promoveze o mai mare flexibilitate a cursului de schimb al monedei nationale prin limitarea interventiilor bancii centrale pe piata valutara, precum si sa renunte la anuntarea marjei prognozate de apreciere reala a leului.

Masura de renuntare la anuntul privind aprecierea reala invalideaza orice anticipare privind o iminenta depreciere a monedei nationale ca urmare a interventiilor BNR.

In acelasi timp, flexibilitatea mai mare a cursului este complementara trecerii la noul cadru al politicii monetare de tintire a inflatiei si a etapelor urmatoare de liberalizare a contului de capital.

"O asemenea optiune este justificata de manifestarea unor presiuni inflationiste cauzate si de majorarea substantiala a pretului titeiului pe plan mondial. Aprecierea mai mare a cursului de schimb al leului isi gaseste fundamentul in cresterea productivitatii muncii in industrie si in tendintele pozitive de imbunatatire a structurii exporturilor", se spune in comunicat.

Conform datelor bancii, investitiile straine directe si de portofoliu, incasarile din privatizare, transferurile curente si celelalte intrari de capital s-au majorat semnificativ in primele noua luni ale anului.

Sursa: Jurnalul