Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BNR reduce cu 15% comisioanele pentru platile de mare valoare in sistemul ReGIS

BNR reduce cu 15% comisioanele pentru platile de mare valoare in sistemul ReGIS

Banca Nationala a Romaniei va reduce, din 1 aprilie, cu 15% nivelul comisioanelor pentru platile de mare valoare sau urgente in sistemul cu decontare pe baza bruta in timp real ReGIS, a informat, miercuri, un comunicat al institutiei.

Noul comision aplicat din 1 aprilie va fi de 8,03 lei pentru platile de mare valoare sau urgente efectuate prin sistemul ReGIS, fata de 9,45 lei in prezent. Este a cincea reducere efectuata de BNR in ultimii doi ani. Astfel, pe 8 aprilie 2005 comisioanele au fost reduse cu 25%, pana la 22,50 lei, pe 8 august in acelasi an s-a aplicat o noua reducere cu 33%, iar din 1 martie 2006 comisioanele au fost reduse cu inca 30% pana la 10,50 lei. Ultima reducere a avut loc in octombrie 2006, cu 10% pana la un nivel al comisioanelor de 9,45 lei.

"BNR considera ca reducerea comisioanelor in sistemul electronic de plati va determina modificari la nivelul politicii de comisionare stabilita de catre institutiile de credit pentru serviciile de plati si decontari oferite clientilor acestora, reducerea costurilor de intermediere financiara contribuind la dezvoltarea activitatii de plati fara numerar in Romania", se mentioneaza in comunicatul bancii centrale.

Banca centrala a mai mentionat ca va reduce, in continuare, comisioanele percepute institutiilor de credit participante la sistemul ReGIS, asa incat acestea sa se apropie, treptat, de nivelul comisioanelor practicate de bancile centrale membre ale Sistemului European al Bancilor Centrale.

Componentele sistemului electronic de plati sunt ReGIS (sistemul cu decontare pe baza bruta in timp real), SENT (casa de compensare automata) si SaFIR (sistemul de depozitare si decontare a operatiunilor cu titluri de stat). ReGIS este administrat de banca centrala si a devenit operationala din 8 aprilie 2005, SENT este administrat de TRANSFOND S.A. si e operational din 13 mai 2005, iar SaFIR e administrat de BNR si e operational din 3 octombrie 2005.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 710 ori