BNR pune in circulatie monede de aur, argint, tombac la 190 ani de la nasterea lui Nicolae Balcescu

Marti, 29 Decembrie 2009, ora 13:31
2104 citiri
BNR pune in circulatie monede de aur, argint, tombac la 190 ani de la nasterea lui Nicolae Balcescu

Banca Nationala a Romaniei va pune in circulatie, in scop numismatic, incepand cu 30 decembrie 2009, o moneda din aur, o moneda din argint si o moneda din tombac cuprat dedicate aniversarii a 190 de ani de la nasterea lui Nicolae Balcescu, istoric, scriitor si revolutionar roman, a anuntat BNR., intr-un comunicat preluat de NewsIn.

"Aversul prezinta in partea superioara, stema Romaniei; dedesubt, valoarea nominala a monedei (1 leu, 10 lei sau 500 lei); in partea inferioara, in interiorul unei cununi de lauri, o reproducere a picturii "Romania Revolutionara" de Constantin Daniel Rosenthal.

Reversul prezinta in partea stanga, in plan apropiat, portretul lui Nicolae Balcescu reprodus dupa o pictura de Gheorghe Tattarescu; in dreapta, in plan indepartat, partial acoperita de portret, o reprezentare a grupului de revolutionari pasoptisti din acuarela lui Costache Petrescu si anii "1819", "2009"; la exterior, inscriptiile semicirculare "Dreptate Fratie Unitate - sus si "Nicolae Balcescu" - jos", se mai precizeaza in comunicatul bancii centrale.

Preturile de vanzare, exclusiv TVA, sunt de 5.130 lei/bucata pentru moneda de aur, 180 lei/bucata pentru moneda de argint si 70 lei/bucata pentru moneda de tombac cuprat.

Fiecare moneda, ambalata in capsula de metacrilat transparent, va fi insotita de o brosura de prezentare a acestei emisiuni numismatice, redactata in limba romana, engleza si franceza.

Brosurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei si casierului central. 

Monedele pot fi prezentate si in cutii adecvate, pe al caror capac este inscriptionata sigla BNR.

Preturile mentionate mai sus nu includ pretul acestor cutii de prezentare.

Monedele din aur, argint si tombac cuprat, dedicate aniversarii a 190 de ani de la nasterea lui Nicolae Balcescu, au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei.

Punerea in circulatie, in scop numismatic, a monedelor se realizeaza prin sucursalele Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bnr, # monede, # aur , #stiri BNR