Ajutor pentru leu. BNR plafoneaza din nou suma pentru licitatia repo

Luni, 08 Octombrie 2012, ora 14:28
1452 citiri
Ajutor pentru leu. BNR plafoneaza din nou suma pentru licitatia repo

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a plafonat din nou suma cu care imprumuta bancile prin operatiuni repo, la 6 miliarde lei (aproximativ 1,3 miliarde de euro), dupa ce cursul de schimb leu/euro a urcat pe piata interbancara peste 4,59 lei/euro.

Prin licitatiile repo BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara de 5,25% pe an. Sumele sunt imprumutate pe o perioada de o saptamana.

Cele patru licitatii repo organizate de BNR in luna august au avut sumele plafonate, pentru prima data din 2008, iar leul a beneficiat partial de decizia bancii centrale, intrucat dobanzile practicate de banci au crescut usor.

Lipsa de lichiditate pe piata: Bancile au imprumutat peste 12 mld. de lei de la BNR

Un efect negativ al acestor plafonari a fost insa cresterea randamentelor la titlurile de stat, astfel ca Ministerul Finantelor Publice a reusit sa imprumute doar 1,4 miliarde lei, sub suma planificata, de 2,5 miliarde lei. Un alt factor care a dus la cresterea randamentelor a fost reprezentat si de tensiunile politice cauzate de suspendarea presedintelui Traian Basescu.

Cand suma de la licitatia repo este limitata, banii sunt acordati pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii sumelor subscrise si a valorii prezentate de banca centrala. Astfel, cand BNR a anuntat un plafon, bancile au licitat valori mai ridicate pentru a se asigura ca primesc cat mai mult din sumele vizate.

Incepand din luna septembrie, BNR nu a mai limitat imprumuturile la licitatiile repo. La cea mai recenta astfel de operatiune opt banci au imprumutat 12,621 miliarde lei (2,793 miliarde de euro) de la banca centrala.

BNR plafoneaza din nou suma pentru licitatiile repo; pragul ramane la 4 miliarde lei

La deschiderea sedintei interbancare de luni, euro a fost cotat la 4,5700 - 4,5730 lei/euro, cu 0,4 - 0,45 bani sub inchiderea de vineri, de 4,5745 - 4,5770 lei/euro. Spre finalul sedintei de vineri, cursul a urcat pana la 4,58 lei/euro, pe fondul cererii comerciale de euro.

Curs valutar: Leul a inceput saptamana in crestere

In prima parte a sedintei de luni cursul leu/euro a urcat treptat si a ajuns pana la un nivel maxim al zilei de 4,5920 unitati, cotatii care nu au mai fost atinse de la inceputul lunii august. La inceputul lunii august cursul anuntat de BNR a atins maximul istoric, de 4,6481 lei/euro.

Cel mai ridicat nivel al cursului leu/euro tranzactionat pe piata interbancara a fost atins in 3 august, cand paritatea a fost la 4,6510 lei/euro.

Imediat dupa anuntul BNR privind plafonarea sumei in licitatia repo, cotatiile pe piata interbancara au scazut brusc si au ajuns la 4,5725 lei/euro. Ulterior, in jurul orei 12:15, euro era transferat la 4,5735 - 4,5750 lei, usor sub inchiderea de vineri.

Anuntul nu a influentat vizibil, insa, dobanzile practicate de banci pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana, acestea urcand usor, la 5% - 5,5% pe an.

#operatiuni REPO BNR, #tranzactii REPO BNR, #BNR imprumut banci , #stiri BNR