BNR permite accesul bancilor straine pe piata interbancara romaneasca

Miercuri, 09 Martie 2005, ora 10:06
904 citiri

Bancile straine care nu au o sucursala sau filiala in Romania vor putea opera pe piata interbancara, iar intermediarii vor stabili prin norme interne modalitatile de transmitere a ordinelor de la clienti, fiind permisa si utilizarea mijloacelor electronice.Actul normativ care modifica Regulamentul valutar si prin care este permis accesul neingradit al rezidentilor si nerezidentilor pe piata valutara a fost publicat, marti, in Monitorul Oficial, a declarat, in exclusivitate pentru Rompres, preluat de RRA, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

Masura intra in vigoare maine, la trei zile dupa publicare, potrivit prevederilor constitutionale, conform carora orice document publicat in Monitor, care nu poarta o data de emitere, intra in vigoare in termen de trei zile.

"Accesul rezidentilor si nerezidentilor pe piata valutara interbancara din Romania cu ordine de cumparare/vanzare de valuta este liber pentru toate operatiunile care pot fi desfasurate in conditiile prezentului regulament", se arata in document.

BNR a eliminat, recent, obligativitatea documentelor justificative pentru firmele romanesti la cumpararea de valuta pentru operatiuni de import-export.

Urmatorii pasi in liberalizarea contului de capital privesc accesul nerezidentilor la depozitele in lei pe termen scurt.

Liberalizarea contului de capital este una din conditiile admiterii in Uniunea Europeana in 2007, iar oficialii BNR s-au angajat sa liberalizeze accesul la depozitele in lei in primul semestru din 2005.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a spus insa ca aceasta masura ar putea fi aplicata mai devreme, fara ca piata sa fie avertizata, pentru a fi evitate tranzactiile speculative.

Liberalizarea mai include accesul investitorilor straini la cumpararea de titluri de stat si terenuri, dar deocamdata BNR mentine sub rezerva aceasta decizie.