Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BNR: Nu sunt fundamente pentru o apreciere puternica a leului, dar nici o depreciere ca in 2009

BNR: Nu sunt fundamente pentru o apreciere puternica a leului, dar nici o depreciere ca in 2009

Fundamentele economice nu s-au modificat atat de mult incat sa permita o apreciere puternica a leului in raport cu euro, dar nici o depreciere similara celei de la inceputul anului trecut, a declarat miercuri, la Viena, viceguvernatorul BNR Cristian Popa.

El a adaugat ca evolutia din ultimul timp este rezultatul unei diversificari de portofolii ale investitorilor de pe dolar pe valutele emergente din regiune, dar si inchiderea unor pozitii pe leu, pentru a limita pierderile, relateaza Mediafax.

Popa a amintit ca Romania are un regim de curs de schimb prin flotare controlata si a punctat, totodata, ca BNR nu intentioneaza sa-si piarda pozitia de creditor net al sistemului, managementul lichiditatii fiind important si pentru interventia pe curs.


De la inceputul anului si pana miercuri, 20 ianuarie, leul s-a apreciat cu 2,6%, cursul de referinta coborand cu 10,86 bani fata de paritatea anuntata in ultima zi a anului trecut de banca centrala, de 4,2282 lei/euro.


In sedinta de luni, rata de schimb a atins cel mai redus nivel din ultimele 12 luni, de 4,1008 lei/euro.


Un curs mai redus decat cel de luni a fost anuntat de BNR la 7 ianuarie 2009, cand euro a fost cotat la 4,0720 lei. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1106 ori
Citeste mai multe despreapreciere bnr depreciere leu