BNR: noi angajari, doar in IT

Miercuri, 25 Noiembrie 2009, ora 23:29
2108 citiri
BNR: noi angajari, doar in IT

Sectorul industrial va continua sa faca disponibilizari in noiembrie, similar sectorului de constructii, insa asteptarile companiilor industriale sunt optimiste, in sensul mentinerii tendintei de crestere a productiei si de scadere a stocurilor, arata ultimul buletin de conjunctura publicat de BNR.

"Traiectoria crescatoare a productiei industriale se va mentine si in luna noiembrie, soldul pozitiv al opiniilor inregistrand chiar o usoara majorare, pana la 17%. Activitatea de constructii va consemna insa o contractie de volum (sold conjunctural: -42%), evolutie asociata inrautatirii conditiilor climaterice", arata sondajul efectuat de banca centrala.

In acelasi timp, companiile din industrie se asteapta la o scadere a stocurilor in noiembrie, spre deosebire de sectorul constructiilor, unde 53% dintre companii considera ca cererea insuficienta le restrange activitatea, 48% blamand si blocajul financiar.

"Estimarile operatorilor industriali indica posibila mentinere a trendului descendent al disponibilului de produse finite, soldul conjunctural situandu-se din nou in plaja valorilor negative. In constructii, procesul de acumulare a stocurilor de produse finite va continua si in luna noiembrie", mai arata raportul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

In aceste conditii, companiile din industrie, dar si din constructii estimeaza concedieri in noiembrie, singurul segment al companiilor ce se asteapta la noi angajari fiind IT si aparate radio-TV.

"In industrie, traiectoria descrescatoare va fi imprimata in principal de operarea unor noi reduceri de personal in industria metalurgica, a constructiilor metalice si a produselor din metal, dar si de intensificarea ajustarilor in industria de prelucrare a petrolului, cocsificare a carbunelui si tratare a combustibililor nucleari, industria materialelor de constructii, industria extractiva, activitatea de productie, transport si distributie a energiei electrice si termice, a gazelor si a apei calde si din activitatea de tiparire si reproducere pe suporti a inregistrarilor", se mai arata in buletinul de conjuctura al BNR. 

#angajari, #bnr, #industrial, #sector , #stiri BNR