BNR: Nivelul actual al dobanzilor este unul optim

Joi, 24 Noiembrie 2005, ora 07:39
1006 citiri

Aprecierea leului va continua, in termeni reali, nu nominali, iar evolutia nu va fi neaparat uniforma, afirma viceguvernatorul BNR Cristian Popa Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu este ingrijorata de efectele pe care le poate avea deprecierea recenta a leului asupra inflatiei, a declarat viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, citat de Reuters. "Cred ca face parte dintr-un proces normal prin care trece piata", a spus Popa.

Oficialul roman a mai afirmat ca rata dobanzii de referinta este la nivelul optim, ca BNR va continua sa retraga de pe piata lichiditati si, de asemenea, ca institutia va pastra masurile administrative pentru temperarea creditarii in scopul diminuarii presiunilor inflationiste generate de cresterea accelerata a consumului.

"Nivelul actual al dobanzilor este optim, avand in vedere toate celelalte masuri adoptate, printre care si accelerarea sterilizarii. Rata dobanzii se plaseaza in conformitate cu actiunile afirmate si asumate pentru reducerea inflatiei", a spus Popa.

In luna septembrie, BNR a redus rata dobanzii cu un punct, la 7,5%, ca parte a strategiei de descurajare a intrarilor speculative de capital.

Potrivit analistilor, rata reala a dobanzii este negativa, avand in vedere ca inflatia a fost de 8,1% in luna octombrie, ceea ce permite crearea de lichiditati, pe care BNR incearca sa le reduca prin constituirea de depozite.

Oficialii romani intentioneaza sa reduca inflatia din acest an la un nivel cuprins intre 6,5% si 8,5% si la 4-6% anul viitor, comparativ cu 9,3% la sfarsitul anului 2004.

In 2004 si la inceputul acestui an, leul a cunoscut o apreciere semnificativa, ca urmare a intrarilor de capital strain, atras de ratele inalte ale dobanzilor si cresterea economica accelerata.

"Daca va referiti la deprecierea recenta ca fiind un efect al inflatiei, avem inca o rezerva de apreciere fata de lunile octombrie, noiembrie 2004", a spus Popa.

Intarirea leului nu a avut efectul scontat de BNR

El a precizat ca intarirea leului a contribuit la reducerea inflatiei, dar efectul nu a fost atat de puternic precum cel preconizat de banca centrala. Viceguvernatorul a evitat sa se pronunte daca raportul actual de schimb este cel optim, dar a aratat ca aprecierea reala a monedei nationale ar putea continua, desi rata nominala de schimb va fluctua.

"Estimam ca aprecierea leului va continua, in termeni reali, nu nominali, iar evolutia nu va fi neaparat uniforma", a spus Popa.

El a mai aratat ca BNR se concentreaza mai mult asupra inflatiei decat asupra capitalului speculativ, dar a avertizat ca institutia este pregatita sa ia masuri impotriva intrarilor excesive.

"Cele doua obiective sunt importante, dar acordam o mai mare atentie tintirii inflatiei. Acest lucru nu inseamna, insa, ca in cazul in care intrarile de capital vor fi masive nu vom ajusta politica bancii in mod corespunzator. Dar inflatia va fi intotdeauna principala preocupare", a mai spus Popa. El a preconizat ca avansul economic din 2006 va fi de 5-6%, in timp ce deficitul de cont curent se va mentine la nivelul actual.

Ionut Tudose

Curierul National