BNR: Nicolae Danila, propus in Consiliul de Administratie

Joi, 24 Septembrie 2009, ora 12:59
2222 citiri
BNR: Nicolae Danila, propus in Consiliul de Administratie

Liderul deputatilor PSD, Viorel Hrebenciuc, a declarat joi pentru NewsIn ca social-democratii ii sustin pentru cele trei posturi de membri ai Consiliului de Administratie al BNR pe Florin Georgescu, Marin Dinu si Nicolae Danila, fost presedinte al BCR.

Liderii grupurilor parlamentare, reuniti miercuri pentru a stabili functiile membrilor Consiliului de Administratie BNR, si-au suspendat negocierile pana joi deoarece PNL si PDL nu au ajuns la o intelegere in ceea ce priveste functiile de viceguvernatori, au declarat pentru NewsIn surse participante.

Neintelegerea a plecat de la faptul ca democrat-liberalii doresc ambele functii de viceguvernator, iar liberalii ar fi solicitat o functie din cele doua de viceguvernator pentru singurul lor reprezentant in CA. Asta pentru ca PNL ar avea dreptul, potrivit algoritmului parlamentar, la mai mult de un reprezentant, dar coeficientul este totusi prea mic pentru a obtine doi reprezentanti.

Din aceasta cauza, liberalii au solicitat o compensare pentru restul de mandat la care au dreptul, potrivit surselor citate. In acelasi timp, PSD ar viza functia de prim-viceguvernator al BNR pentru Florin Georgescu, care ocupa deja functia.

Secretarul Camerei Deputatilor, democrat-liberalul Dumitru Pardau, a declarat luni ca Birourile reunite ale celor doua camere ale Parlamentului au dat Comisiilor de buget termen de zece zile pentru a audia si a intocmi rapoartele nominalizatilor la CA al BNR.

"S-a dat un termen de zece zile celor doua Comisii, timp in care liderii se vor reuni, vor stabili exact nominalizarile si in termen de 10 zile cele doua comisii trebuie sa prezinte rapoartele comune, dupa audierea persoanelor care vor fi nominalizate", a afirmat Pardau.

Discutia in cadrul Birourilor permanente reunite a pornit de la scrisoarea transmisa de Comisiile de buget ale celor doua camere ale Parlamentului, in care se mentioneaza ca, in conformitate cu Hotararea nr. 16 din 28 septembrie 2004, plenul reunit a numit Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei pentru un mandat de cinci ani.

Cei doi presedinti ai comisiilor precizeaza ca, intrucat mandatele expira, trebuie demarate procedurile numirii noilor membri. Scrisoarea comisiilor de buget ataseaza si Hotararea 16/2004, prin care au fost numiti membrii CA: Mugur Isarescu - presedinte al CA si guvernator al BNR, Florin Georgescu - vicepresedinte al CA si prim-viceguvernator al BNR, Eugen Dijmarescu - membru al CA si viceguvernator al BNR, Cristian Popa - membru al CA si viceguvernator al BNR, precum si Silviu Cerna, Maria Ene, Agnes Nagy, Napoleon Pop si Virgiliu-Jorj Stoenescu, membri ai CA al BNR.

Mugur Isarescu este propus ca guvernator al BNR pentru urmatorii 5 ani, prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, va fi sustinut de PSD, in timp ce PDL il va sustine pe Cristian Popa si va propune un candidat in locul lui Eugen Dijmarescu, au declarat, in urma cu doua saptamani, surse politice pentru NewsIn.

Mugur Isarescu ar urma, astfel, sa isi inceapa noul mandat de cinci ani la 11 octombrie 2009, in conditiile in care nu are in prezent contracandidati pentru sefia Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Acesta ar fi al patrulea mandat pentru Isarescu ca guvernator al BNR. "Isarescu iese din discutie pentru schimbarea pozitiei pe care o detine. Doar Parlamentul, cand isi va da votul final, ar putea sa se opuna, dar nu cred", au spus surse avizate. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
#bnr, #mandat, #pds, #viceguvernatori , #stiri BNR