BNR: Nicio banca din Romania nu are probleme

Miercuri, 08 Aprilie 2009, ora 14:49
1448 citiri
BNR: Nicio banca din Romania nu are probleme

Sistemul bancar din Romania este solid si nicio institutie nu da semne ca s-ar putea confrunta cu probleme, afirma Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din BNR.

"Toate modificarile legislative se fac ca sa evitam un eventual distress (situatie in care o banca se confrunta cu probleme, n. red.)", spune Nicolae Cinteza, citat de Ziarul Financiar.

El a tinut sa precizeze ca in urma discutiilor purtate, FMI a ajuns la concluzia ca sistemul financiar romanesc este solid in momentul de fata.

Oficialii BNR au aratat in mai multe randuri ca au cerut unor banci care se confruntau cu scaderea solvabilitatii pe fondul deteriorarii portofoliilor de credite sa opereze majorari de capital, pentru a mentine indicatorul peste nivelul de 10%.

"Am dezvoltat asemenea proceduri incat cu doua-trei luni inainte ca o banca sa intampine probleme (de solvabilitate, n. red.) le putem prevedea", spune Cinteza.

Economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, a declarat recent ca testele de stress care sunt derulate vor arata daca exista banci care nu indeplinesc deja conditia de a-si mentine solvabilitatea la niveluri confortabile.

#banci, #bnr, #credite, #portofolii, #solvabilitate , #stiri BNR